logga-ligg-tjock

Inga fler krigsscener på Möllerödsdagarna

Inga fler krigsscener på Möllerödsdagarna

Möllerödsdagarnas fordonsparad kommer troligen igen 2022, däremot inte krigsskådespelen eftersom Militärkulturhistoriska föreningen lagts ned. Foto: Urban Önell

Möllerödsdagarna, ett av Sveriges största militärhistoriska event, ställs in även i år på grund av pandemin. Arrangörernas avsikt är att komma igen nästa år. Men då blir det utan krigsskådespel. Militärkulturhistoriska föreningen som stod för det populära inslaget, har lagt ned verksamheten och fordon och annan utrustning har skingrats.

Möllerödsdagarna startade för cirka 15 år sedan, men ställdes in både 2019 på grund av eldningsförbud och 2020 på grund av pandemin.

Carl-Johan Fäldt, sammankallande i ledningsgruppen, berättar att förhoppningen var att kunna genomföra årets Möllerödsdagar. Men nu är beslutet att ställa in fattat.

Regeringen har ännu inte beslutat att upphäva restriktionerna för större sammankomster. Kanske blir det tillåtet att samla 100 personer utomhus utan sittplatser, men det brukar vara 500-600 personer på Möllerödsdagarna, inräknat både medverkande och publik.

Det krävs också en viss förberedelsetid för arrangemanget.

– Vi vill ge alla medverkande en ärlig chans att inte behöva förbereda sig i onödan, förklarar Carl-Johan Fäldt.

Det finns även en ekonomisk aspekt.

– Vi lider inte ekonomiskt av att ställa in. Men om det bara kommer 100 går det inte runt. Ljudanläggning och toaletter kostar mer. Om det kommit 100 är det inte heller så roligt att säga till nummer 101 att vända, säger Carl-Johan Fäldt.

Han berättar att Möllerödsdagarna startades gemensamt av föreningarna i Hässleholms museum. En av dem är Garnisonsmuséet Hässleholm vänner, GMHV, som ställer ut föremål och militära fordon med anknytning till garnisonen. En ledningsgrupp bildades för ändamålet som en underavdelning till föreningen.

– En av anledningarna till att vi startade Möllerödsdagarna var för att vi skulle kunna ta ut fordonen från muséet och köra dem, säger Carl-Johan Fäldt.

Amerikanerna gick segrande ur striden på Mölleröd 2015. Foto: Emil Önell

Även Västra Göinge Hembygdsförening, Hässleholms Brandkårsmuseiförening och Hässleholms militärhistoriska förening ingår i muséet.

Militärkulturhistoriska föreningen har inte hört dit, men haft en viktig roll under Möllerödsdagarna genom att levandegöra historiska slag, främst från andra världskriget. Men nu har tyskar och amerikaner för sista gången drabbat samman på Möllerödsfältet i föreningens regi.

Planen är att Möllerödsdagarna ska komma igen sista helgen i augusti 2022. Då kommer det att bli lite annorlunda.

– Det blir inget krig, säger Carl-Johan Fäldt.

Han bedömer att det blir svårt att ha ett slag, men tror att det finns stort intresse för andra delar av programmet, exempelvis militärparaden och utställningar av olika slag. Militärhistoriska föreningar från andra håll brukar komma och många av deltagarna lever lägerliv på Mölleröd under helgen.

– Förra gången kom till och med en japansk samuraj som sköt pilbåge, berättar Carl-Johan Fäldt.

Finn Jeppsson var ordförande i Militärkulturhistoriska föreningen den sista tiden före uppsägningen av arrendet på mark och byggnader på Möllerödsområdet som ägs av det kommunala bolaget Hibab.

– Vi har tömt området och alla baracker. Det som finns kvar är bara privata grejer utplacerade hos ägarna, säger han.

De skulle inte längre kunna arrangera något slag på Möllerödsdagarna.

– Vi har varken grejer eller personal till det och andan har gått ur rätt bra, säger Finn Jeppsson.

Han berättar att det blev tvist om betalningen för arrendet.

– Jag var med på ett möte där vi blev lovade årshyra, sedan skickade de ändå månadshyra och till en gammal e-postadress som inte användes, förklarar han.

Själv fick han inte veta något förrän det var för sent.

– Jag kände att jag orkar inte mer. Det var så mycket strul och elände, säger han.

Han konstaterar att många kom till Möllerödsdagarna för att se skådespelen och även den tyska stridsvagnen StuG III som han förvaltat och även kört under inspelningen av SVT:s dokumentärfilm Hitlers svenska soldater.

– Det var ju inte det vanligaste, säger han.

Förare Finn Jepsson poserar på Möllerödsdagarna 2015 framför ”Sabine”, den StuG III replika han förvaltar. Stridsvagnen blev under andra världskriget det mest producerade tyska pansarfordonet, främst på grund av sin kostnadseffektivitet och mångsidighet. Foto: Emil Önell

Han tycker att det är tråkigt att föreningen lagts ned och befarade att det skulle bli slutet för Möllerödsdagarna.

– Men det är mycket möjligt att det skulle kunna fungera. Det finns ju många som slår upp läger och har fordon och museet kan plocka ut sina stridsvagnar. Vårt inslag var bara en liten del av alltihop, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2015-08-30 Militärhistoria lockade många till Mölleröd

2016-08-27 Dramatiska strider på Möllerödsfältet

2017-08-26 Ärtsoppa och krigsskådespel på Möllerödsdagarna

2018-08-14 Möllerödsdagarna ställs in på grund av brandrisken

2019-09-02 Comeback för militärhistoria på Möllerödsdagarna

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se