torsjö live vers2

Något minskad smittspridning i Hässleholm – Indisk mutation i Skåne

Något minskad smittspridning i Hässleholm – Indisk mutation i Skåne

Smittspridningen i Hässleholms kommun har minskat något den senaste veckan efter att ha ökat flera veckor i sträck. Fortfarande smittas dock fler per 100 000 av covid-19 här än Skånesnittet. Det framgår av Region Skånes lägesbild som uppdaterades på tisdagen. Regionen meddelade också i ett pressmeddelande att Skåne fått sitt första fall av den så kallade indiska mutationen av viruset.

Informationen om den fruktade mutationen stod sist i pressmeddelandet, efter en lång utläggning om det stora intresset för de första vaccinationstiderna för 50-59-åringar på måndagen. Regionen skriver: “I den rutinövervakning som görs av positiva prover hittades ett fall av den indiska mutationen. Det är, trots att det är några veckor gammalt, det enda fallet av denna mutation som i nuläget upptäckts i Skåne.”

20 fall har nu konstaterats i Sverige. Mutationen tros vara mer smittsam och WHO klassade den i förra veckan som “bekymmersam”.

Virusets genetiska sammansättning kan kartläggas genom så kallad sekvensering av provsvaren. Syftet är enligt Region Skånes hemsida att hitta nya varianter som kan vara mer smittsamma eller mer motståndskraftiga mot vaccin.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den helt dominerande varianten i Skåne är sedan ett par månader tillbaka den brittiska B.1.1.7 som bedöms mer smittsam än den ursprungliga varianten.

Den brittiska varianten av viruset, röd färg, har dominerat i Skåne de senaste månaderna.

Bara cirka tio procent av de positiva provsvaren i Skåne sekvenseras lokalt och ytterligare cirka tio procent på ett laboratorium i Tyskland, vilket innebär flera veckors eftersläpning. Uppgifterna uppdateras därför efterhand.

Den senaste veckan har det dagliga genomsnittet av nya covidfall minskat i både Skåne och Hässleholm. Dessförinnan har det legat ganska stilla på en hög nivå för Skåne och ökat för Hässleholm, liksom för flera andra kommuner i nordöstra Skåne. Antalet inlagda på intensivvårdsavdelningar har också ökat i hela Skåne tills nyligen.

Vecka 19 hade Hässleholm 183 nya konstaterade fall av covid-19. Per 100 000 motsvarade det 351 fall. Förra veckan var siffran 417. Bromölla hade vecka 19 flest fall i relation till invånarantal. Även Kristianstad, Hörby, Svedala och Höganäs hade större smittspridning än Hässleholm. Skåne hade 261.

Antalet nya fall per dag, rullande sjudagarsmedel för hela Skåne, var på tisdagen 509. Antalet inlagda på sjukhus med covid-19 var 137, varav 18 i intensivvård.

– Det finns ljuspunkter i statistiken men vi får inte glömma bort att fortfarande konstateras drygt 500 personer ha covid-19 per dag, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i tisdagens pressmeddelande.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se