torsjö live

Riddaren Arn till historisk marknad vid Vätteryd

Riddaren Arn till historisk marknad vid Vätteryd

Skådespelaren Joakim Nätterqvist, som spelade tempelriddaren Arn i filmatiseringen av Jan Guillous böcker, samarbetar nu med sin forne stuntman Oddvar Lönnerkrantz i vikingabyn i Vätteryd. Den 19-20 juni blir det histsoriska dagar med vikingamarknad, tornerspel och mycket annat vid Vätteryds gravfält. Foto: Urban Önell

Vill du lära dig bågskytte av tempelriddaren Arn? Huvudrollsinnehavaren i de kända filmerna, Joakim Nätterqvist, blir dragplåster till Vittfarnas historiska dagar vid Vätteryds gravfält utanför Sösdala den 19-20 juni. Lagom till att coronarestriktionerna börjar lätta tar planerna form i vikingabyn med två stuntmän från Arnfilmerna, Oddvar Lönnerkrantz och Nisse Nilén, i täten. Joakim Nätterqvist hoppas att särskilt barnfamiljer ska lämna vardagen och gärna mobiltelefonerna och komma ut och uppleva vikingatid och tidig medeltid på ett smittsäkert sätt på det 50 000 kvadratmeter stora området.

Under torsdagen och fredagen var Joakim Nätterqvist på plats i Vätteryd för att tillsammans med Oddvar, hans fru Maral, Nisse och de andra i Vittfarnas team planera för arrangemanget och även diskutera framtida projekt.

De historiska dagarna innebär bland annat en stor vikinga- och medeltidsmarknad, tornerspel med riddare till häst från Glimmingehus, båtturer med en riktig vikingabåt, lekar och tävlingar, musik och mat.

En del av gänget som förbereder vikinga- och medeltidsmarknaden, stående från vänster Oddvar Lönnerkrantz, Nisse Nilén, Maral Otetileu, Kajsa Nebrér och Mattias Nilén, sittande från vänster Joakim Nätterqvist, Helen Stafström och Janpo Schnitz Rombanani. Foto: Urban Önell
Det blir riddare och tornerspel vid Vätteryd, men av smittskyddsskäl inte en stor show utan många korta. Bilden är från ett annat sammanhang.

Tornerspelen blir av smittskyddsskäl många korta spel istället för en stor show. Även i övrigt utlovas hög säkerhet. Flytvästar tillhandahålls vid båten. De nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten innebär att det fortsatt måste finnas förutsättningar för att hålla avstånd, men marknader utomhus har inte längre något publiktak från den 1 juni. Om arrangemanget istället jämställs med en temapark räknas max antal besökare som en person per 20 kvadratmeter, vilket här skulle ge tillåtelse för 2 500 personer. Så många blir det dock inte utan antalet ska anpassas så att det inte blir trångt.

Jan Guillous böcker om Arn utspelas i en brytningstid mellan just vikinga- och medeltid, under 1 000-talet och 1100-talet. Oddvar Lönnerkrantz konstaterar att epokerna vävs ihop i filmen, liksom genom de historiska fynden i Vätteryd och Sösdalatrakten.

– Kristendomen fick fotfäste samtidigt som Arns pappa hade kvar sitt drakornamenterade högsäte, säger han.

Joakim Nätterqvist är lyrisk över miljön i Vätteryd.

– En fristad, säger han.

Joakim Nätterqvist i högsätet på Vittfarnas café. Foto: Urban Önell
Upplevelserna i vikingabyn tog på krafterna för Joakim Nätterqvists son Beppe, ett och ett halvt år. Foto: Urban Önell

Han reste hit från Stockholm tillsammans med sin ett och ett halvt år gamle son Beppe som storögt inspekterade vikingabyn. De övernattade i en av timmerstugorna. Flickvännen Vendela Drammeh, som har en del av sin familj i Hässleholm, och parets två månader gamla dotter var inte med denna gång.

46-årige Joakim Nätterqvist började sin skådespelarkarriär i slutet av 1990-talet och har en mängd filmer och teaterföreställningar bakom sig. Mest känd är han från filmatiseringen av Arnböckerna. Filmerna har betytt mycket för honom.

– Det var en ynnest att få göra dem, säger han.

Han berättar att Arnfilmerna och de människor och miljöer han mötte i sammanhanget väckte hans historiska intresse.

Idag varvar han skådespeleriet med lärarjobb på teaterskolan Actors studio i Stockholm som han varit med och startat. Han konstaterar att branschen har varit extremt utsatt under pandemin, men själv har han haft att göra och har även kunnat ägna tid åt barnen. Just nu pågår inspelning av en Beck-film och i samband med Vittfarnas historiska dagar får han närmare hit eftersom han arbetar med teater i Halmstads slottsspel. Han har också sin mamma i Laholms kommun.

Maral Otetileu stänger dörren till timmerstugan där Joakim och Beppe övernattade. Foto: Urban Önell

Han lärde känna Oddvar Lönnerkrantz under inspelningarna av Arnfilmerna 2005-2006. Stuntmännen gjorde de farliga momenten för att huvudrollsinnehavarna inte skulle skadas.

– Det var fightscener där vi var rädda om Jockes säkerhet. Då kunde han gå och dricka kaffe, säger Oddvar och skrattar.

Oddvar lärde känna Joakim under filminspelningarna och de har sedan hållit kontakt till och från. Foto: Urban Önell

Hästarna måste också skyddas. Men det var få ridscener som Joakim inte gjorde själv. Så är han också son till två hoppryttare och hopptränare, Pia Levin och Ted Nätterqvist.

– Jag har ridit sedan jag var tre-fyra år, berättar han.

Det var cirka 5 000 medverkande i Arninspelningarna, men få skador.

– Jag tror bara det var två skador under hela produktionen. Det var en jag slog av ett revben på. Jag missade koreografin, berättar Joakim.

Oftast användes gummisvärd.

– Men om det skulle tas närbilder måste vapnen vara av metall för att se mer verklighetstrogna ut. Då använde vi titanium. Men mitt svärd var väldigt smalt och om jag drar det i full kraft…

Oddvar och Nisse kände varandra sedan tidigare.

– Vi har varit ett radarpar i 25 år, säger Oddvar.

Han och Joakim berättar att de har hållit kontakten till och från genom åren och har många gemensamma vänner och bekanta.

Efter en allvarlig ridolycka 2019 har Joakim Nätterqvist inte ridit så mycket. Han krossade bäckenet när hans häst kastade av honom under ett riddarspel inför publik. Sedan spelade han pastorn i Hemsöborna i rullstol.

– Det håller på att läka ihop och jag har ridit lite nu. Jag måste ju vara mobil, jag kan inte bara ha roller där jag haltar, säger han med glimten i ögat.

På grund av skadan rider han inte tornerspel i Vätteryd. Men fäktning och bågskytte går bra.

Han ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Vittfarnas.

– För mig handlar det mycket om att hitta olika former för kultur och berättande i teaterform eller liknande. Jag gillar att tänka om lite, speciellt nu under coronapandemin har det ju behövts, säger han.

Kanske blir det sägner från vikinga- eller medeltid som friluftsteater med både amatörer och proffsskådespelare vid Vätteryd framöver.

Joakim Nätterqvist hoppas att samarbetet med Vittfarnas kan utvecklas. Kanske blir det friluftsteater med vikingatema på sikt. Foto: Urban Önell

– Nu blir det mest undehållning för barnfamiljer. Kanske de tycker att det är kul att träffa Arn, fäktas lite eller skjuta pilbåge, säger han.

Kanske får vinnaren tävla mot Arn själv.

Joakim är övertygad om att denna typ av aktiviteter – i all enkelhet, men som är på riktigt – är bättre för barn än mycket annat som stressar idag, inte minst mobiltelefoner och datorspel. Sådant som det blivit ännu mer av under pandemin. Själv tycker han också att det är skönt att lämna storstaden.

– Här finns möjlighet att komma ut och röra sig över stora arealer. Kanske lägger man också mobiltelefonen åt sidan när det finns så mycket annat att göra. Men något förbud blir det inte, säger Joakim.

Vikingabåten med drakhuvudet erbjuder turer i sjön, från vänster båtansvarige Nisse Nilén, Joakim Nätterqvist , Oddvar Lönnerkrantz och Maral Otetileu. Foto: Urban Önell

Han ser också den historiska upplevelsen som en möjlighet för människor i olika åldrar och med olika bakgrund att mötas.

– Det spelar ingen roll var du kommer ifrån eller vad du tror på. Här kan man bara vara i naturen och umgås, säger han.

– Alla har någon del av historien att knyta an till, säger Oddvar.

Detta symboliseras också i den gränsöverskridande sorg som var upprinnelsen till att de historiska dagarna kom på tal just nu. En gemensam vän till Joakim Nätterqvist och Oddvar Lönnerkrantz, palestinske Marwan Alkhadra, välkänd från vikinga- och medeltidsmarknader inte bara i Sverige, avled nyligen. En minnesceremoni kommer därför att hållas under helgen.

– Vi ska avtäcka en runsten till hans minne som ska stå nere vid sjön, berättar Joakim.

Marwans svenska hustru Margaretha Lodestad och andra som stod honom nära kommer därför att närvara.

– Då tänkte vi att vi kan ha en marknad också när de ändå är på plats, förklarar Oddvar.

På onsdag kommer hela programmet att presenteras på Vittfarnas Facebooksida.

Föreningen Hemlösa i Hässleholm kommer att ansvara för parkeringsplatserna och intäkterna går oavkortat till verksamheten.

– Det kostar 20 kronor och det är bra om man har två guldtior eller en tjuga redo så flyter allt smidigare, säger Oddvar.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se