torsjö live

Viss kultur öppnar – men Sösdala bibliotek stängs

Viss kultur öppnar – men Sösdala bibliotek stängs

Delar av Hässleholm kulturhus öppnar på tisdag, i enlighet med lättnader i regeringen soch Folkhälsomyndighetens restriktioner. Det gäller också alla bibliotek i kommunen utom Sösdala som istället stängs helt för ombyggnad. Foto: Lotta Persson

De flesta av Hässleholms kommuns bibliotek, Hovdala slott och även utställningshall och biljettkassa i Hässleholm kulturhus öppnar för besök igen på tisdag den 1 juni. Det är en följd av det första steget i regeringens plan för lättnader i pandemirestriktionerna. Men i Sösdala stänger biblioteket istället helt i mer än tre månader på grund av ombyggnad. Det meddelade kommunen i ett pressmeddelande på fredagen.

Biblioteken i kommunen har varit stängda för fysiska besök sedan i oktober 2020. Det har dock varit möjligt att beställa böcker och hämta dem genom bibliotekens utlämningsservice. När övriga bibliotek öppnar på tisdag kommer Sösdala istället att fortsätta med utlämningsservice fram till fredagen den 4 juni. Därefter stängs biblioteket helt för renovering och ombyggnad fram till den 12 september.

Öppettiderna även på övriga bibliotek är begränsade. Öppettider är tillgängliga på bibliotekens hemsida. Vid ingången till varje filial finns information om maxantalet besökare som får visas i lokalen samtidigt.

Stadsbiblioteket i Hässleholm kommer inte att fungera som mötesplats den närmaste tiden. Besökare uppmanas att “lämna, låna, gå”. Följande restriktioner gäller: max 25 besökare åt gången, inga sällskap och vistelse i max 20 minuter. Antalet sittplatser är begränsade, endast två datorer är tillgängliga för självservice och andra våningen med möteslokaler och studieplatser kommer att vara fortsatt avstängd. Även den nya småbarnsavdelningen kommer att vara stängd, men pek- och bilderböcker går att låna.

– Efter att ha haft biblioteken stängda för allmänheten sedan oktober förra året känns det efterlängtat att kunna välkomna våra besökare tillbaka in i lokalerna för att göra sina biblioteksärenden under de regler och restriktioner som finns, säger Anette Mjöberg, bibliotekschef, i pressmeddelandet.

För bibliotekschef Anette Mjöberg är det efterlängtat att kunna välkomna besökarna tillbaka till bibliotekslokalerna. Foto: Lotta Persson

Den tidigare aviserade utställningen i Hässleholms konstförenings regi, Folk och fä och platser där de lever, öppnar för besökare i utställningshallen. Antalet besökare är dock högst åtta personer totalt och det blir ingen vernissage.

Hovdala slott öppnar den 1 juni för ett anpassat antal besökare. På slottets hemsida presenteras löpande uppgifter om högsta antal besökare och andra eventuella begränsningar.

Hovdala öppnar för ett begränsat antal besökare den 1 juni. Foto: Lotta Persson
– Fantastiskt roligt, säger slottschef Jens Olsson inför öppnandet.

– Som det ser ut nu kommer vi kunna genomför merparten av vårt program i sommar vilket känns fantastiskt roligt, säger Jens Olsson, slottschef.

Från och med den 1 juni blir det också möjligt för allmänheten att boka kommunens inomhus- och utomhusanläggningar. Enligt regeringens och Folkhälsomyndighetens nya direktiv kommer anpassade publikstorlekar att tillåtas på matcher, tävlingar och andra sammankomster.

Simhallarna håller fortsatt stängt för allmänheten, men har öppet för simskoleundervisning och föreningar. Förberedelser pågår för öppning av Vinslövs friluftsbad, men inget datum är bestämt ännu. Bryggor har lagts ut på kommunala badplatser.

Berit Önell

Läs mer:

2021-05-19 Konstutställning får skjutas upp

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se