torsjö live

Både åklagare och dömd överklagar knarkdom

Både åklagare och dömd överklagar knarkdom

Hovrätten i Malmö avgör om Hässleholmsparet ska dömas hårdare eller lindrigare. Foto: Berit Önell

Pappan i den kriminella “familjen” i Hässleholm vill bli frikänd eller få mildare straff och har därför överklagat domen på två års fängelse för grovt narkotikabrott och drograttfylleri. Åklagaren överklagar av motsatt anledning, för att både mannen och hans sambo ska få strängare straff.

Mannen sitter häktad sedan paret greps med narkotika i bilen i december 2020. Kvinnan frigavs efter rättegången nyligen. Enligt förundersökningen bedrev paret en omfattande och yrkesmässig narkotikaförsäljning i Hässleholm. I flera förråd i källaren till hyreshuset, som polisen under en tid övervakade, fanns lager med olika slags narkotika. Både poliser och köpare vittnade, men tingsrätten bedömde att åklagaren inte fullt ut lyckades med bevisningen.

Mannens uppgifter om att han sålt narkotika för att betala av sönernas lån gick inte att motbevisa, men tingsrätten trodde inte på att han var tvingad till det. Däremot dömdes kvinnan enbart för ringa narkotikabrott för eget innehav av Tramadoltabletter. Bevisningen räckte inte för att fälla henne för att hon tagit emot pengarna från narkotikaförsäljningen på sitt Swishkonto eftersom detta användes av flera personer.

I första hand vill mannen bli helt frikänd, i andra hand dömas för narkotikabrott som inte är grovt. I vilket fall vill han att hovrätten mildrar straffet. Han förnekar också rattfylleriet och menar att han inte varit medveten om att han fått i sig narkotika.

Kammaråklagare Pernilla Tallinger begär istället att han ska få ett strängare straff.

– Den gärning som han har dömts för har ett högre straffvärde än tingsrätten bedömt med beaktande av att brottet är grovt eftersom det utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning, yrkesmässigt och sammantaget avsett en särskilt stor mängd narkotika, skriver hon i överklagandet.

Hon anser också att kvinnan ska dömas för grovt narkotikabrott och menar att bevisningen räcker till.

– Tingsrätten har inte korrekt värderat samtliga de omständigheter som sammantaget gör att hon ska dömas som gärningsman, skriver Pernilla Tallinger.

Den dömda kvinnan har inte överklagat.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se