Gruppen-3a-328x120

Justitieministern till försvar för det fria ordet i Hässleholm

Justitieministern till försvar för det fria ordet i Hässleholm

Sigvard Jansson

Sedan 1766 är det fria ordet lagstadgat i “Svea rike” som man sade på den tiden. Sveriges grundlagar är fundament som bär upp staten (ungefär som self independent law i Amerikas Förenta Stater, USA). De senaste åren har världsdemokratin underminerats, bland annat av närliggande länder som Ungern och Polen, för att inte tala om Donald Trumps version av USA och Ryssland som under Boris Jeltsin tog sina första stapplande steg mot demokrati – vi vet alla vad som hände sedan.

Sverige kan alltså stoltsera med världens äldsta tryckfrihetsordning från 1766. Jag hade förmånen att i Lund få samtala om den med Sveriges högste ansvarige för lag och rätt, nämligen Morgan Johansson, landets nuvarande justitieminister. En mycket trevlig man, trots att hans ärende gällde en helt annan sak i en brukarorganisation i Lund, i sällskap med två bastanta säpomän.

Jag ställde den raka frågan till honom om Sveriges tryckfrihetsförordning gällde även i Hässleholm. Han tittade lite undrande på mig och sa att självklart gör den det.

– Hässleholm ligger väl i Sverige, sa han och skrattade.

Fast jag undrar om det är ett eget kalifat.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag har inte tänkt så på saken, svarade jag, men nu när du säger det så…

Morgan Johansson bekräftade att det är sant är att vi i Sverige har världens i särklass äldsta tryckfrihetsförordning, visserligen reviderad på 1940-talet men alltjämt en av våra grundlagar.

– Och självklart gäller den även i Hässleholm. Nu blir jag nyfiken på hur det kan komma sig att du ställer denna fråga, sa han.

Och så drog jag hela historien för honom. Om bygget av Hässleholms nyaste fallossymbol Pärlan, om byggherren Joakim Ollén i Malmö (före detta riksdagsman för M) och att Hässleholms kommun garanterade hyrorna. Inte en enda lägenhet blev uthyrd innan kommunen istället valde att köpa huset och sänka hyrorna. Så Hässleholms kommun fick punga ut med stora slantar som kunde ha gått till något bättre; skola, vård och omsorg.

Berit gräver fram detta och är då anställd som journalist på tidningen Norra Skåne som tidigare granskat kommunen ganska tufft. Och nu kommer det: grundlagsbrottet. Kommunalråden hör av sig till tidningen Norra Skåne och menar att den skriver för mycket negativt om Hässleholm. Detta är hårresande. Påtryckningar från politiker på oberoende media i Sverige för att de inte skriver som makthavarna vill. Detta är ett grundlagsbrott, att myndigheter eller privatpersoner försöker påverka, eller för den delen hota, media till tystnad. Detta beteende tillhör Kina och andra totalitära stater. Och Hässleholm. Berit vägrar att vika ner sig och får i praktiken sparken.

Morgan Johansson säger med emfas: “Så här får det inte gå till!”

Sigvard Jansson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se