logga-ligg-tjock

Två nya fall av deltamutation i Skåne

Två nya fall av deltamutation i Skåne

Region Skåne har dokumenterat två nya fall av den mer smittsamma variant av coronaviruset som idag kallas delta och som först dokumenterades i Indien. Det berättade Region Skåne i ett pressmeddelande på onsdagen.

Den 18 maj blev det första fallet av den fruktade varianten känt i Skåne. Fallet var då några veckor gammalt och WHO hade redan klassat varianten som “bekymmersam”.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Detta är en väntad utveckling. Virus muterar ständigt. Även om delta verkar ha en ökad smittspridningstendens finns det ingen anledning att som enskild individ känna oro. Det viktigaste är att fortsätta följa de råd och restriktioner som gäller. Alla smittförebyggande åtgärder som rekommenderas fungerar lika bra på alla virusvarianter, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Deltavarianten är sedan en tid den dominerande i Storbritannien med över 90 procent av fallen, trots att en stor andel av befolkningen är vaccinerad.

Enligt WHO hade den på tisdagen upptäckts i minst 74 länder. Folkhälsomyndigheten bekräftade samtidigt att Sverige har en samhällsspridning av varianten. Det innebär att smittan sprids i samhället och inte bara drabbar personer som rest i riskområden. Antalet svenska fall var dock få tills i förra veckan då två utbrott, ett i Värmland och ett i Blekinge blev kända. Lokala smittskyddsåtgärder har införts. Enligt Aftonbladets enkät till regionerna ökade deltafallen i Sverige med hela 70 procent på fem dagar. Nationellt ska övervakningen av varianten nu öka.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi på Karolinska Institutet, säger till SVT att deltamutationen är 40-70 procent mer smittsam än övriga kända varianter och att risken finns att den tar över helt.

Mirazami hänvisar till data som visar att en dos vaccin inte skyddar lika bra mot deltavarianten som mot andra mutationer.

– Vi ser ljuset i tunneln men vi är inte där än, säger han och betonar att det är viktigt att vänta på sin andra dos och fortsätta följa restriktionerna.

Fortfarande dominerar den brittiska varianten, numera alfa, i Sverige.

Den brittiska varianten av coronaviruset, den så kallade alfavarianten, dominerar fortfarande i Skåne, men liksom i resten av landet befaras att den indiska, så kallade deltavarianten, kommer att ta över. Illustration från Region Skånes lägesbild

Hälften av skåningarna har nu fått sin första dos vaccin och en fjärdedel två doser. På tisdagen öppnade vaccinmottagningarna för åldersgruppen 35-39 år. Men osäkra och ojämna vaccinleveranser gör det fortfarande svårt att planera. Därför får andra dosen bara ombokas vid sjukdom.

– Det beror på att vi vill vara säkra på att det ska finnas vaccin till var och en när det är dags för den andra dosen, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Enligt Region Skåne fortsätter smittspridningen att minska utom bland de allra äldsta där fallen dock fortfarande är få. Men aktuella siffror på antalet nya smittade kan inte presenteras eftersom Folkhälsomyndighetens databas åter ligger nere på grund av försök till datorintrång. Antalet som vårdas på skånska sjukhus med konstaterad covid-19 var på onsdagen 35, varav 15 på intensivvårdsavdelning.

Berit Önell

Läs mer:

2021-05-18 Något minskad smittspridning i Hässleholm – Indisk mutation i Skåne

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se