logga-ligg-tjock

Uppmärksammad biblioteksmiljö för barn och unga snart på plats

Uppmärksammad biblioteksmiljö för barn och unga snart på plats

Vallmolamporna är ljuddämpande och formgivna och tillverkade av bibliotekspersonalen. Foto: Sara Wihlborg

Den nyrenoverade barn- och ungaavdelningen på Hässleholms stadsbibliotek lyftes nyligen fram som ett inspirerande exempel av Statens kulturråd som bidragit med pengar genom satsningen Stärkta bibliotek. Men mycket av det nya står inte framme på grund av pandemin. Bibliotekschef Anette Mjöberg hoppas att barnmöblerna och leksakerna ska kunna invigas den 15 juli, om pandemirestriktionerna lättas på det sätt som regeringen sagt.

Efter att kommunens bibliotek varit stängda för fysiska besök sedan i oktober på grund av pandemin öppnades de åter för besökare den 1 juni. Men öppettiderna är fortfarande begränsade, liksom antalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Vistelsetiden är maximerad till 20 minuter och det finns bara ett fåtal sittplatser. Småbarnsavdelningen är i princip stängd, men pek- och bilderböcker går att låna. De övriga delarna av barn- och ungaavdelningen går att besöka, men i avskalat skick.

– Vi har lyft bort sådant som besökarna samlas kring, som de små leksakerna i Hovdalakojan och de nya sofforna, berättar Anette Mjöberg.

Pandemin är långt ifrån över, även om restriktionerna minskar, och hon betonar att föräldrarna fortfarande kommer att ha ett ansvar för att barnen håller tillräckligt avstånd till andra.

Barnmöblerna har varit undanplockade på grund av pandemin, men förhoppningen är att de ska lyftas fram den 15 juli.

Anette Mjöberg och barnbibliotekarierna är stolta över den nya och unika miljön med dämpat ljud och lokala attraktioner i form av skog och järnväg som tema. Målsättningen är att få en både lugnare och mer inbjudande stämning.

Hässleholm var det enda biblioteket som Kulturrådet valde att lyfta fram i en artikel på sin hemsida efter att Anette Mjöberg frågat om de ville ha en bild.

– Vi är så tacksamma för det, säger hon.

Bibliotekschef Anette Mjöberg och personalen på barn- och ungaavdelningen är glada och stolta över uppmärksamheten. Foto: Lotta Persson

I artikeln berättar barnbibliotekarie Tora Carserud om arbetsprocessen med samtal och en enkät med besökare i olika åldrar och hur personalen tack vare pandemistängningen fick mer tid till genomförandet.

– Vi har bland annat fördjupat oss i neurodesign, som handlar om hur inredning och miljöer påverkar hjärna, välmående och beteende. Detta har vi haft med oss i utformandet av våra färgindelade, inbjudande och lugnande avdelningar, förklarar hon.

En arkitekt, en akustiker, lokala hantverkare och den lokala formgivaren Nelly Nilsson Nyberg anlitades. Bland annat kläddes en pelare in med en tjock, dämpande ullfilt och blev till en trädstam. Till bokhyllan som utformats som ett tåg hör fyra små pallar som ser ut som resväskor, staplade på varandra.

Formgivaren Nelly Nilsson Nyberg från Hässleholm ligger bakom den unika bokhyllan.

Personalen lade ner mycket arbete på förändringarna under tiden biblioteket var stängt. Tack vare det och 865 000 kronor från Kulturrådet kunde barn- och ungaavdelningen förvandlas till en sagoskog med nya bokskogsgröna hyllor och tråg för böcker. En ljuddämpande häck med grind skyddar småbarnsavdelningen, över spelhörnan hänger ett cirkustak och över ungdomsavdelningen ljuddämpande lampor i form av vallmoblommor som personalen formgivit och tillverkat.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se