torsjö live

Krävde 150 000 kronor inom en timme

Krävde 150 000 kronor inom en timme

Försöket till utpressning ska ha skett på Kvantums parkeringsplats i Hässleholm. Offrets pappa filmade när de misstänkta hotade honom vid den röda bilen. Foto ur förundersökningen

En man i 25-årsåldern uppmanades att inom en timme skaffa fram 150 000 kronor för att betala en bekants skuld.

– Vi har skjutit folk för mindre pengar än detta, ska en av fem hotfulla män ha sagt när de konfronterade sitt offer på Kvantums parkering i Hässleholm.

Imorgon, fredag, inleds rättegången som beräknas pågå i ytterligare två dagar i Hässleholms tingsrätt. Den misstänkte, som sitter häktad, nekar till brott.

Bara en av de misstänkta är åtalad för brottet försök till utpressning. Han är liksom offret i 25-årsåldern och de båda gick på samma skola i högstadiet, men har inte umgåtts. Däremot har de några gemensamma bekanta, bland andra den man som uppges vara skyldig de 150 000, något denne dock förnekar i polisförhör.

Den 6 maj ringde den åtalade mannen enligt åtalet till offret och krävde att de skulle träffas, annars skulle de komma hem till honom. Offret befann sig då hemma hos sina föräldrar och hans pappa erbjöd sig att följa med på avstånd. Pappan filmade sedan mötet på Kvantums parkering från sin bil.

Offret fick veta att den tidigare kompisen sagt att han har pengar och skulle kunna betala hans skuld. Han antog att det gällde en narkotikaskuld.

Enligt polisens förhör med målsäganden var stämningen på parkeringsplatsen hotfull. Offret berättar att männen ställde sig i en ring kring honom och försökte skrämma honom. Någon sa att de skulle “plocka” honom om han inte fixade pengarna, någon sa att de skulle döda honom. Den åtalade ska ha sagt åt honom att betala skulden “annars vet du vad som händer” och “annars tar jag hand om din familj”. Utpressarna tog händerna bakom ryggen, vilket offret uppfattade som att de räckte sig efter pistoler.

– Sen går en av dem fram till mig och petar fingret i bröstet på mig och säger “det är din skuld nu”, berättar offret i förhör.

Han varnades också för att ringa polisen, men så fort utpressarna gett sig iväg ringde han sin pappa som med hans medgivande ringde polisen. Polisen satte omedelbart igång en aktion för att skydda hela familjen och kallade in insatsstyrkan för att försöka gripa de misstänkta. Offret, hans föräldrar, syskon och flickvän hämtades först till polishuset i Hässleholm där polisen sms-ade med utpressarna från hans telefon. Familjen fick sedan skyddat boende i några dagar.

Hässleholms tingsrätt inleder på fredagseftermiddagen rättegången mot den huvudmisstänkte för försök till utpressning. Foto: Berit Önell

Förhören med offret visar att han var mycket rädd. En av poliserna beskriver honom som påtagligt skärrad. Offret berättar också att han tidigare hört att den åtalade var våldsbenägen, att han hotat och skjutit folk och att man skulle akta sig för honom.

Dessvärre var inte filmens kvalitet tillräckligt bra för att identifiera de fyra okända personerna. Bevisen mot den nu åtalade mannen är bland annat sms från hans telefon till offret. Vid förhör strax efter gripandet den 7 maj hävdar han först att det var helt vanliga sms och att de skulle träffas för att umgås. Någon skuld eller något hot hade han inte kännedom om. I senare förhör har han inga kommentarer överhuvudtaget.

Flera vittnesförhör kommer att hållas under rättegången. Ett par av vittnena har dock varit så rädda att de inte vågat säga något i polisförhören.

– Jag vill inte ha med detta att göra. Jag har familj, säger ett vittne.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se