torsjö live vers2

Förstärkt säkerhet vid rättegång om utpressning

Förstärkt säkerhet vid rättegång om utpressning

Hässleholms tingsrätt hade förstärkt bevakning under rättegången med säkerhetskontroll för alla besökare. Foto: Berit Önell

– Jag blev livrädd, berättade den 27-årige man som hotades av utpressare för en barndomskamrats skuld.

Inför Hässleholms tingsrätt beskrev han ändå lugnt och samlat hur det gick till när han tvingades möta den misstänkte gärningsmannen och hans kompisar på Kvantums parkeringsplats i Hässleholm.

Hässleholms tingsrätt hade förstärkt säkerhet med både polis och extra ordningsvakter när rättegången inleddes på fredagseftermiddagen. Alla besökare fick gå genom en säkerhetskontroll.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt åtalet beordrades 27-åringen skaffa fram 150 000 kronor inom en timme, annars skulle utpressarna “plocka” honom eller döda både honom och hans familj. Men under förhöret i tingsrätten var offret osäker på om det gällde 115 000 eller 150 000. Han berättade också om totalt fyra män. I delar av förundersökningen talas det om fem. Trots ett stort polisuppbåd och hjälp av regionala insatsstyrkan kunde dock bara en gripas, den åtalade mannen som inom kort fyller 24 år.

Han har nu kontaktförbud gentemot 27-åringen och får varken besöka eller på annat sätt ta kontakt med eller följa efter honom. Det gäller till och med den 4 oktober.

Det var den misstänkte som kontaktade 27-åringen och ville ha tag i barndomskamraten som verkade ha “gått under jorden”. Den nu åtalade var väldigt angelägen om att träffas, annars skulle han och hans vänner komma hem till 27-åringen. Det skrev han i ett sms som är en del av åklagaren Pernilla Tallingers bevisning.

27-åringen ville helst slippa träffa mannen som han kände till sedan skoltiden i Tyringe.

– Jag fick dåliga vibbar. Vi hade inte pratat på länge och vad jag vet är han lite av en gangster, det är inget jag vill beblanda mig med, förklarade 27-åringen i tingsrätten.

Han berättade att senast han träffade den misstänkte var för cirka tio år sedan då denne pistolhotade honom. Detta blev dock aldrig polisanmält.

27-åringen var på väg till sina föräldrar för att äta middag när den misstänkte ringde på kvällen den 6 maj. 27-åringen sa att han inte hade tid, men kände sig tvingad att träffa honom. Pappan följde med i egen bil och filmade mötet på avstånd. Delar av filmerna visades under rättegången.

27-åringen berättade att han först uppmanades ringa till barndomskamraten, som inte svarade, och till en släkting till denne som inte ville bli inblandad. Sedan fick han besked att skulden nu var hans och att pengarna måste fram inom en timme.

Han tyckte att situationen var obehaglig, men förklarade att han flinade till för att det hela var så bisarrt.

– Då tände de till och berättade att de dödat folk för mindre. Tre av dem var utanför bilen, men då kom den fjärde också ut och ville att jag skulle gå med honom bakom bilen, berättade han.

På fråga från åklagaren preciserade han att det var den åtalade som sa att de dödat folk för en mindre summa, närmare bestämt 70 000 kronor.

Han vågade inte gå undan med en av männen av rädsla för vad som då kunde hända. Två av männen höll händerna bakom ryggslutet som om de hade vapen nedstoppade i byxlinningen.

– Sedan visade de fram händerna, höll dem som en pistol mot mina ben och frågade om jag tyckte det var roligt.

27-åringen berättade att han sedan försökte verka medgörlig, men utan att lova att ordna pengar. Så fort han fick gå satte han sig i sin bil och ringde till pappan som med hans medgivande ringde polisen, trots att männen varnat honom för vad som kunde hända då.

– Sedan körde jag direkt och hämtade min mamma. Jag var rädd för att något skulle hända. Jag ville bara ta hela min familj med mig och försvinna, berättade 27-åringen.

Familjen kunde ta sin tillflykt till polishuset i Hässleholm och fick sedan skyddat boende under några dagar.

Inga vassa föremål fick tas med in i rättssalen, inte heller läsk, hårspray eller parfym. Foto: Berit Önell

27-åringen begärde genom sitt målsägandebiträde Torgny Dahlberg 10 000 kronor i skadestånd för den kränkning han utsatts för.

Den tilltalade förnekade brott och bestred skadeståndsskyldighet, men ansåg att summan var skälig i och för sig. Hans försvarsadvokat Ebba Bonnair förklarade att han medgav att han hört av sig till 27-åringen, men inte i syfte att hota eller kräva pengar. Han hävdade att han varit hemma vid tidpunkten och senare på kvällen besökt sin flickvän.

Rättegången fortsätter nästa torsdag och fredag då den tilltalade också ställs till svars för ringa narkotikabrott och grov olovlig körning. Han har sedan tidigare 18 avsnitt i belastningsregistret. De flesta gäller just dessa brottsrubriceringar. Han är även dömd för en misshandel för åtta år sedan. Den 21 juni fick han åtalsunderlåtelse för ringa narkotikabrott den 7 maj, den dag han greps för försök till utpressning.

Berit Önell

Läs mer:

2021-07-01 Krävde 150 000 kronor inom en timme

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se