torsjö live

Få nya fall av covid-19 – Vaccin till 18-åringar

Få nya fall av covid-19 – Vaccin till 18-åringar

Antalet nya fall av covid-19 i Skåne var få under förra veckan. Region Skånes lägesbild visar totalt 185 i Skåne och två i Hässleholms kommun. Men statistiken är fortfarande påverkad av försöken till datorintrång i Folkhälsomyndighetens databas SmiNet. Myndigheten skriver på sin hemsida att uppdateringen av säkerhetsrutinerna leder till eftersläpning i rapporteringen och att data därför behöver tolkas över en längre tidsperiod.

Från och med ikväll, tisdag, kan även 18-åringar boka tid för vaccination.

Nu öppnar Region Skåne vaccinationsbokningen för 18-24-åringar, tidigare än väntat. Anledningen är att det finns många lediga tider på vaccinationsmottagningarna i Skåne. Men det gäller inte dem som ännu inte fyllt 18, även om de fyller i år. Det berättar Region Skåne i ett pressmeddelande.

Antalet nya fall har i Hässleholm på tre veckor gått ner från tio till två. Vecka 24 rapporterades tio, vecka 25 var det fem och vecka 26 endast två. Totalt har nu 5 295 bekräftade fall rapporterats för Hässleholm.

Enligt Region Skånes redovisning hade Hässleholm tre nya fall per 100 000 invånare under vecka 26. För hela Skåne var siffran 14.

Smittspridningen har minskat rejält i Skåne, visar Region Skånes lägesbild som uppdaterades på tisdagen. Hässleholms kommun hade under förra veckan tre nya fall per 100 000 invånare.

Perstorps kommun hade högst andel nya fall i förhållande till folkmängden förra veckan, 80 per 100 000. Men i faktiska fall var det bara sex.

Antal nya fall i Skåne redovisat som rullande sjudagarsmedel var på tisdagen 25. Antalet inlagda på sjukhus med covid-19 var fem, varav två på intensivvårdsavdelning.

Region Skåne varnar dock för att semesterresande kan leda till ökad smittspridning och manar till försiktighet. Det bedöms möjligt att träffa andra i större utsträckning, men rådet är fortfarande att gärna träffas utomhus och i mindre grupper.

Skåningarna bör vara särskilt observanta efter en semesterresa och testa sig vid symptom.

– Det är bra att man tänker på vilka man träffar de första dagarna efter man kommit hem, att undvika sammanhang där man träffar många människor och att jobba hemifrån om det går, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddeladnet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se