torsjö live vers2

Ett berättigat drev mot marknadsskolan

Ett berättigat drev mot marknadsskolan

INSÄNDARE. Den 24 juni skriver Lars J Eriksson, Norra Skåne, under Opinion om ”Drevet mot friskolor”. Jag vill förtydliga begreppet något och säga ”marknadsskolor”, för det är vad det är. Här får riskkapitalisterna leka marknad med våra gemensamma skatter som vilket som helst spekulerande aktiebolag.
För att ta det från början: när regeringen Bildt införde friskolereformen, var tanken god att kooperativ och för all del privata utförare skulle tillföra ny och alternativ pedagogik till den rådande kommunala skolan. Idén förvanskades och i stället såg riskkapitalisterna sin chans att göra vinst på skattebetalarnas bekostnad. I rask takt köps den ena skolan efter den andra upp av de stora ”drakarna”. Eller så går de i konkurs och den kommunala skolan får agera ”städgumma”.
För att få tillträde till marknadsskolan får eleven, eller rättare sagt föräldern ställa sig i kö för barnet. Det förhåller sig så, att så fort barnet fötts fram, springer en förälder snabbt som blixten till datorn för att anmäla barnet till lämplig skola. Om barnet är fött i början av året, har det störst chans att bli antagen, när tiden är inne att börja skolan. Vem minns väl inte Jesper Rönndahls satirprogram (skolko.svt.se) i ”Svenska nyheter”, som drev hejdlöst om antagningssystemet. Tyvärr går det inte att se längre på SVT, kritiken från friskolorna blev för massiv. Det skreks i högan sky, vänsterpropaganda! Nu hör det till saken att det finns en majoritet bland svenskarna som är mot vinster i skola och övrig välfärd.
Självklart får lärarna och eleverna en behaglig resa genom skolan, då man ”skummat” grädden av elevunderlaget. Till skillnad mot den kommunala skolan som får ta emot kreti och pleti. Som en konsekvens har segregationen ökat ytterligare. Att skolföretagen får ta ut vinst från verksamheten, tycker Eriksson är en självklarhet och att pengarna används till att köpa upp skolor utomlands, samt ge ägarna miljonvinster, är tydligen också okontroventionellt. 
Ju fler friskolor som etableras, får den kommunala skolan problem med att fylla sina skolor och skolor får slås samman och vissa får läggas ner. Vad ska vi göra med alla skolor som blir över? Om det nu är så överlägset med friskolor som Eriksson påstår, varför inte lämna över hela skolväsendet till marknaden? Sälj alla skolor till högstbjudande marknadsaktör, så blir kommunerna kvitt ett stort problem. Alla skolor kan då verka på lika villkor för den betygsinflation som råder bland friskolorna. Det vore väl den optimala drömmen för Eriksson och alla andra högersympatisörer. 
Som avslutning vill jag citera Filippa Mannerheim, gymnasielärare som i Expressen den 17 november 2020, skrev ett kritiskt inlägg och anklagade samtliga partier med rubriken: ”Svensk skola är en skam – ni politiker har svikit”. Här återges anklagelsen mot Centerpartiet: ”Jag anklagar Centerpartiet! Ni sätter riskkapitalbolags rätt till miljonvinster före framtida generationer och kallar Sveriges offentlighetsprincip – grunden i vår demokrati – för en ”hetsjakt på fri företagsamhet”. Ni låter era vänner i företagsledningarna lagligt stjäla våra skatter – miljoner som var ämnade till utbildning. Ni poserar oblygt med koncern- pampar på bild, utan att skämmas. Ni har svikit Sverige.” 


Lars Nord, Fritänkare och outsider

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se