Gruppen-3a-328x120

Har vi en kulturkrock i samhället?

Har vi en kulturkrock i samhället?

INSÄNDARE. Har precis städat färdigt på jobbet och jag och en kollega håller på att ta ut soporna. Vi hör en helikopter ovan om oss och vi tittar upp. Det är en polishelikopter. Vi undrar vad som hänt. När vi kommer in igen får vi höra. Beväpnade, troligtvis livsstilskriminella gänganslutna unga män, har med moped åkt in på Gamlegårdens Centrum i Näsby, Kristianstad och öppnat eld. De träffar tre personer. En svensk kvinna i 65-årsåldern, en alban och en somalier, runt 20 respektive 30 årsåldern.

Tidigare har gängkriminaliteten oftast varit centrerade till de utsatta områdena i storstäderna. På senare år har jag märkt att det spridit sig utanför dessa områden och även till mindre orter. I maj i Hässleholm hade vi utpressnings dådet på Kvantums parkering, där förövarna skulle ha 150 000 och påstod att de “Har dödat för mindre”. Jag får höra från vänner och släktingar om hur så unga som 12 – 14 åringar med utländsk bakgrund visar bilder från sina resor till sina hemländer i skolan där de poserar med AK47:or för sina klasskamrater. Är det så att vi har en kulturkrock i samhället? Vänliga välvilliga Sverige möter folk från kulturer där det är mer acceptabelt att ta åt sig makt och ära med våld.

I kommunerna går det trögt. Inte bara p g a att det är semestertider. Utan även p g a politikernas ovilja att erkänna att det finns ett problem. I Staffanstorp föreslogs det stopp av försörjningsstöd till IS-terrorister. Men då svarade man att det fanns inga IS-återvändare i Staffanstorp fastän att SÄPO informerat om det.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Jag har enbart sett ett parti prata om en riktigt bra lösning som har funkat bra i andra delar av världen. Den går ut på att man till en början ser till att de områdena som är säkra dygnet runt förblir säkra. Använd beväpnade patruller om så behövs. Sedan utvidga området en liten bit i taget och gör utvidgningen säker. Och så upprepar man. Metoden kallas Broken-window och myntades i New York och kallas därför också ibland New York metoden. Där funkade den bra och den har även visat positiva resultat i Frankrike. Det hade även skickat ett starkt incitament till de kriminella. Att vi vet hur det ser ut på andra ställen och ni ska inte tro att ni kan komma hit och hota civilsamhället samtidigt som ni får socialbidrag. Partiet som pratar om den här lösningenheter Medborgerlig Samling.

Peter Sandgren

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se