torsjö live vers2

Hovrätten skärpte straff för knarkaffärer

Hovrätten skärpte straff för knarkaffärer

Pappan i den “kriminella familjen” i Hässleholm fick sitt straff för omfattande narkotikaförsäljning skärpt i hovrätten, från två års fängelse till två och ett halvt.

Både den dömde mannen och åklagaren hade överklagat Hässleholms tingsrätts dom, mannen i hopp om att bli frikänd eller få mildare straff och åklagaren för att både han och hans sambo skulle få strängare straff.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Hovrätten i Malmö skärpte straffet till två och ett halvt års fängelse.

Lager med olika slags narkotika förvarades i flera förråd i källaren till hyreshuset där familjen bor. Den 60-årige mannen hade huvudnyckel. Både poliser, som under en tid övervakat huset, och köpare vittnade om verksamheten, men tingsrätten ansåg inte att bevisningen räckte fullt ut för hela den misstänkta omfattningen av försäljningen. Det var inte heller tillräckligt klarlagt att kvinnans Swish-konto använts för att ta emot pengar från narkotikaförsäljningen. Mannen dömdes till två års fängelse för grovt narkotikabrott samt rattfylleri och kvinnan enbart till böter för ringa narkotikabrott, ett straff som hon redan ansågs ha avtjänat under mer än fyra månader i häkte.

Hovrätten ändrar inte domen mot kvinnan, trots en rad besvärande omständigheter, men anser till skillnad från tingsrätten att mannens berättelse om hur han skulle tvingats sälja narkotika för att betala av sönernas skuld är helt osannolik. Enligt hovrätten är det inte trovärdigt att utpressarna skulle ha överlåtit narkotika till ett betydande värde till en person som de inte litade på. Inte heller verkar det troligt att han skulle ha varit rädd för dem eftersom han kunde klaga på att narkotikan var av dålig kvalitet och säga att han inte kunde betala dem mer pengar.

Hovrätten bedömer det som klarlagt att mannen självständigt både innehaft och sålt narkotikan och att straffvärdet därmed är högre än vad tingsrätten kommit fram till.

Mannen ska stanna i häkte tills fängelsestraffet kan verkställas.

Berit Önell

Läs mer:

2021-05-03 Pappan i kriminell familj dömd för knarkbrott

2021-05-31 Både åklagare och dömd överklagar knarkdom

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se