torsjö live vers2

Bekräftad covid-19 på äldreboende – Minskad smittspridning i kommunen

Bekräftad covid-19 på äldreboende – Minskad smittspridning i kommunen

Smittspridningen minskade rejält i Hässleholms kommun under förra veckan.

Covidsmittan på äldreboendet Kaptensgården i Hässleholm är nu bekräftad. Det är en boende som smittats, trots full vaccination. Samtliga boende och personal på avdelningen ska testas på nytt på fredag.

Region Skånes statistik över smittspridningen i Skåne visar dock en kraftig nedgång i Hässleholm. I Skåne som helhet fortsätter ökningen, men i något minskad takt.

Personen på Kaptensgården snabbtestades positivt i fredags efter att ha visat synptom på covid-19. På måndagen togs ett pcr-test, som anses mer säkert, och svaret på det har nu visat sig positivt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Övriga nio boende på avdelningen samt alla i personalen pcr-testades också i fredags och ska testas på nytt nu på fredag.

– Det går inte att hundraprocentigt avgränsa den här smittan. Det är ju fritt för anhöriga att komma och besöka och personalen rör sig ute i samhället. Det är fortfarande viktigt att hålla avstånd och tvätta händerna, säger Kenneth Persson, vikarierande medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun.

Han berättar att det på onsdagen inte fanns några andra fall av covid-19 inom kommunens omsorgsverksamheter.

Region Skånes lägesbild visar en dramatisk förbättring i Hässleholms kommun. Efter två veckor med rejäl ökning av smittspridningen var antalet nya konstaterade fall av covid-19 bara tre under förra veckan, vecka 31. Vecka 30 hade Hässleholm 27 fall och vecka 29 var det 20.

Skåne hade 430 nya fall under vecka 31. Vecka 30 var siffran 406 och vecka 29 konstaterades 357.

Räknat per 100 000 invånare hade Hässleholm förra veckan fem fall och Skåne 34.

Antalet nya fall, räknat som rullande sjudagarsmedel var på tisdagen 68, samma som för en vecka sedan. Tio personer var inlagda på sjukhus med covid-19, varav hälften på intensivvårdsavdeling.

Deltavarianten dominerar alltmer. Sekvenseringen under vecka 29 visar att den konstaterades hos 98,5 procent av alla som testade positivt för covid-19 i Skåne. Viss fördröjning förekommer och siffran kan därför uppdateras.

Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander säger att det är viktigt att alla kommer ihåg att hålla sig till rekommendationerna för att antalet fall inte ska öka när många nu återvänder efter semestern.

– Det är viktigt att man provtar sig när kommer hem från utlandsresa utanför Norden. Och det är viktigt att vi alla fortsätter att följa de restriktioner som gäller: stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och jobba hemifrån om man kan, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se