torsjö live vers2

Lyssna på fladdermöss i skymningen

Lyssna på fladdermöss i skymningen

Långörad fladdermus Plecotus auritus är en av de arter som finns på Hovdalaområdet.

18 av Sveriges 19 fladdermusarter har setts eller hörts på Hovdalaområdet. Varför trivs de just här? Det är en av de frågor som deltagarna i Hovdalas fladdermusvandringar kanske kan få svar på. På torsdag kväll är nästa möjlighet att följa med fladdermusexperten Stefan Viktorsson på en spännande vandring med fladdermusdetektorer.

Vandringen startar vid slottets porttorn klockan 19 och går genom gammal kulturbygd. Deltagarna kan vara säkra på att få se fladdermöss och lyssna på dem via detektorerna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De knattrande ljuden kommer från fladdermössens ekopejling som de använder för att bestämma ett föremåls position, något som är nödvändigt för att de ska hitta insekterna de äter. De högfrekventa ljuden omvandlas i detektorn så att de blir hörbara för människor. Olika fladdermusarter låter olika och tack vare det kan de artbestämmas.

Fladdermössen tros ha funnits redan på dinosauriernas tid. Foto: Sigvard Jansson

Vandringen tar cirka två timmar. Den kan ställas in vid riktigt dåligt väder, men i så fall inte förrän i sista stund.

Hovdala slott har också en permanent utställning om fladdermöss, “Slottets läderlappar”. Foton av Jens Rydell visas tillsammans med fakta, sägner, moderna myter och även en del kusligheter. Utsällningen är öppen tisdag-söndag klockan 11-17.

Utställningen innehåller det mesta om fladdermöss, även en del kusligheter. Foto: Sigvard Jansson

Det blir fler fladdermusvandringar de närmaste veckorna: den 9 september klockan 19 och den 18 september klockan 18. Förbokning krävs. Läs mer och boka här.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se