torsjö live

Guldspadar utdelade inför publik igen

Guldspadar utdelade inför publik igen

Glada vinnare av guldspadar var på plats i Borås. Foto: Berit Önell

2020 års bästa granskande journalistik belönades i helgen med Guldspaden inför publik på plats i Borås. Vinnarnas avslöjanden handlade bland annat om prostituerade barn, kommunalt upphandlingsfiffel, handel med adresser i ett parallellt skuggsamhälle och wallraff bland vaccinmotståndare.

Så här ser guldspaden ut.

Det var första gången sedan våren 2019 som guldspadarna kunde delas ut fysiskt. Våren 2020 skulle det ha skett i Borås, men pandemin gjorde att prisutdelningen och Föreningen grävande journalisters årliga grävseminarium istället blev helt digital i september 2020.

De flesta av vinnarna och de nominerade var nu på plats i Borås, men några deltog digitalt. Guldspadegalan avslutade traditionsenligt grävseminariet där 250 personer var med fysiskt och många till digitalt.

Under hela fredagen och lördagen pågick en mängd föreläsningar och debatter om granskande journalistik. De nominerade till guldspaden berättade om sina arbeten.

Deltagarna på grävseminariet var utplacerade på visst avstånd enligt rådande pandemirestriktioner. Här berättade Lasse Wierup, som medverkade digitalt, om sin bok Gangsterparadiset. Foto: Berit Önell

Konferensen invigdes med ett samtal om motstånd, det vill säga hur journalister kan stå emot när det blir tufft under och efter en granskning. Internationella gäster med erfarenheter av detta berättade om hur både mord och stämningsansökningar används för att tysta journalister. Vladyslav Lavrov från Ukraina, som granskat mordet på den slovakiske journalisten Jan Kuciak menade att journalister måste bli mer vaksamma. Catherine Belton, som skrivit boken Putins krets, om Putins väg till envälde, har stämts för bland annat förtal. Även den svenske ekonomigrävaren Per Agerman har stämts för förtal, i Storbritannien. EU-kommissionen utreder nu ett skydd mot stämningar i syfte att skrämma journalister från att granska.

Föreningen grävande journalisters ordförande Fouad Youcefi uttryckte i sitt invigningstal sin glädje över att äntligen få träffa kollegor, men påminde om dem som inte kunde vara med på grund av att de dött eller fängslats för att de gjort sitt jobb. Porträtt på några av dem var utplacerade på scenen i kongressalen i Borås, bland andra Daphne Caruana Galizia från Malta, Jamal Khashoggi från Saudiarabien och Nils Horner från Sverige som dödades i Afghanistan.

– Det är vårt jobba att berätta om dem, sa Fouad Youcefi.

Porträtt på mördade och fängslade journalistkollegor från olika håll i världen påminde om granskande journalisters ofta tuffa arbetsvillkor. Foto: Berit Önell

Årets guldspadevinnare hade valts ut bland hela 160 tävlande bidrag av en jury där undertecknad är en av nio ledamöter.

– Hela 28 bidrag nominerades i de åtta kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.
I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadnivå, säger Guldspadejuryns nya sammankallande Kicki Hultin på Föreningen grävande journalisters hemsida.

Hon tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

– Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia lokal.
– Men det är också trösterikt att det även under så speciella tider som pandemiåret 2020 görs så mycket god granskande journalistik, säger Kicki Hultin.

Berit Önell

Vinnare 2020 års Guldspade:

Etermedia Lokal: Skärgårdsbåten som bröt mot både vågorna och lagen, av Anders Lundqvist, P4 Blekinge, Sveriges Radio
Juryns motivering: ”För att i en minutiös granskning tagit oss ut i Europa i jakten på de avgörande detaljer som avslöjar hur ett kommunalt bolags företrädare ljugit och förfalskat dokument för att kunna kringgå lagen och unna sig själva lyxiga resor.”

Etermedia Riks Dokumentär: Vaccinkrigarna, av Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Sven Lindahl, Anna Nordbeck, Malin Olofsson, Emelie Simmons och Johanna Torshall Svensson, Dokument inifrån, SVT
Juryns motivering: ”För att med mod, lyhördhet och precision ha infiltrerat en konspiratorisk rörelses hemliga rum och slagit hål på vaccinmotståndarnas falska berättelser.”

Etermedia Riks Nyheter: ”Fallet Sofie”, av Marja Grill, Rapport och Aktuellt, SVT Nyheter
Juryns motivering: ”För att med tålamod och list ha avslöjat hur det system som ska skydda barnen i själva verket kan göra dem helt rättslösa.

Mindre dagstidning: ”Bisysslorna i Borås stad”, av Anne Bengtsson och Jonas Ekelund, Borås Tidning
Juryns motivering: ”För att genom envist arbete ha avslöjat hur kommunala chefer haft bisysslor som mer tjänat dem själva än invånarna.”

Storstadstidning: ”Systrar”, av Meli Petersson Ellafi och Michael Verdicchio, Göteborgs-Posten
Juryns motivering: ”För att med offrens röster ha blottlagt mekanismer som driver barn och unga in i prostitution.

Magasin: ”Jakten på en adress”, av AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant, Hem & Hyra
Juryns motivering: ”För att med kreativa metoder och goda språkkunskaper ha belyst ett omfattande systemfel som bidrar till att utsatta människor hamnar i ett parallellt skuggsamhälle.”

Studentspaden: ”Sexfeud”, av Josefine Lundgren, Lisa Svensson och Saga Malm, Mittuniversitetet
Juryns motivering: ”För att på ett wallrafflande sätt bokstavligen ha avslöjat en mörk värld med övergrepp mot barn, dold bakom en till synes oskyldig ordlek.”

Bok: ”Gangsterparadiset”, av Lasse Wierup, Forum
Juryns motivering: ”För att med kritisk analys av lagstiftning, myndighetsarbete och kriminella metoder ökat förståelsen av vad som gjort redan utsatta områden till gangsterparadis.”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se