torsjö live vers2

12-15-åringar ska få vaccin

12-15-åringar ska få vaccin

Barn i åldern 12-15 år kommer att erbjudas vaccinering mot covid-19. Foto: Region Skåne

Vaccin mot covid-19 ska erbjudas 12-15-åringar med start i början på november. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen. I Skåne ansvarar vårdcentralerna för vaccinationerna i samarbete med skolorna och kommunernas elevhälsa.

Nu rapporteras smittspridningen minska något i Skåne.

Region Skåne meddelar i ett pressmeddelande att planeringen för vaccinatioenr av barn nu inleds.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Region Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam. Foto: Bengt Flemark

– Det är ett väntat och bra beslut. Att även denna grupp vaccineras gör att vi får ännu bättre förutsättningar att begränsa smittspridningen. Barn i skolåldern har drabbats av smittskyddsåtgärder som distansundervisning, skolstängningar och inskränkningar av fritidsaktiviteter, vilket också påverkat deras hälsa, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Han anser att det bästa för barnen och deras undervisning är att vaccinationerna sker på skolorna.

– Avbrotten från undervisning blir mindre och de behöver inte lämna skolan. Det ger också bäst förutsättningar för god vaccinationstäckning. Vi har just nu en tät dialog med kommunerna om hur det här ska kunna lösas på bästa sätt, säger Per Hagstam.

Vaccination av 12-15-åringar kräver samtycke av vårdnadshavare. Folkhälsomyndigheten rekommenderar två doser till barnen och bedömer att fördelarna är större än nackdelarna. Men myndigheten varnar på sin hemsida för en ovanlig biverkning i form av hjärtmuskelinflammation. Barn som får bröstsmärta de närmaste dagarna efter vaccinationen uppmanas att söka vård.

Region Skåne redovisar på torsdagen också en försiktig minskning av smittspridningen i Skåne den senaste veckan. Mest har det minskat i åldersgruppen 20-39 år, men även i grupperna 0-19 och 50-59.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Det ökar inte längre utan segar sig sakta nedåt, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett annat pressmeddelande.

Hon uppmanar alla att fortsätta att stanna hemma vid symptom och att provta sig, även om man är vaccinerad. Jämfört med i somras är det fortfarande något fler som vårdas för covid-19 på de skånska sjukhusen.

Antalet inlagda var på onsdagen 39, varav sju i intensivvård. Antalet nya fall per dag, enligt rullande sjudagarsmedel, var 140. Förra torsdagen var siffran 181.

Region Skånes lägesbild visar att 20 nya fall av covid-19 konstaterades i Hässleholms kommun under förra veckan. Det är en minskning jämfört med 34 fall veckan dessförinnan. I hela Skåne minskade antalet nya fall från 1 106 till 1 003.

Räknat per 100 000 invånare hade Skåne 75 nya fall. Hässleholm hade 38 och Höör, som hade högsta siffran, 273.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se