Gruppen-3a-328x120

Planändring i det tysta -sjukhusparken får höghus

Planändring i det tysta -sjukhusparken får höghus

INSÄNDARE. Då var det dags igen! Kommunen håller på att köra igenom en stor centrumnära planändring i det tysta. Enbart de boende i de allra närmsta husen har fått yttra sig – de är starkt negativa. Samtliga i närområdet (och även andra Hässleholmare) jag talat med är starkt negativa. Beslutsfattarna har vetskap om detta, men verkar återigen inte bry sig om vad kommuninvånarna tycker. Det jag pratar om är kommunens plan att bygga en rad 6-våningshus i sjukhusparken.
Hässleholm är till ytan den största kommunen i Skåne, ändå hittar man den sämsta platsen att bygga en rad med höga hus på. Inte ens i befintliga områden med flerfamiljshus här omkring är byggnaderna så höga som 6 (!) våningar. I processen är det planerat att riva hus som är klassade som bevaransvärda – för att kunna asfaltera och klä in ett grönområde i betong. Man har tänkt lägga dessa höghus, och lekyta för barn, vägg i vägg med där sjukhuset lägger avlidna personer, och där det rummet finns för anhöriga att ta ett sista farväl. Denna plats kommer givetvis att påverkas och inte vara så stilla längre. Nämnd aspekt har även sjukhuset påtalat i sammanhanget. 100 m bort ligger ambulansgaraget. Vid varje utryckning kommer ambulansen att få köra runt lekplatsen med blåljus i hög fart. Detta innebär en stor risk för att små barn kommer till skada, vilket måste undvikas till varje pris. 
Vi är som sagt till ytan den största kommunen i Skåne  – varför måste man då leta tills man hittar den sämsta platsen för höghusbebyggelse? Och hur man än vänder och vrider på det blir det ju inte fint med så väldigt höga hus mitt i ett grönområde, som av ovan nämnda skäl, behöver hållas lugnt. Omgivningarna kring Djupadal präglas av grönska och hus som är max 3 våningar höga. Om man nödvändigtvis måste bygga just där, och ignorera klassningen som bevaransvärt område, så bör man åtminstone hålla förtätningen på en nivå som stämmer med omgivningarna, d v s tillåta byggnation om max 3 våningar. I detta sammanhang vill jag påminna om att kommunen är till för kommuninvånarna, och inte tvärt om!


Benny Söderberg
Urmakarmästare
Förordnad besiktningsman för Sveriges Handelskamrar

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se