torsjö live

Inviger utställning om Tyringes olympier

Inviger utställning om Tyringes olympier

Lilla Tyringe har haft hela sex deltagare i olympiska spel sedan 1948 och dessutom två ledare. Dessa totalt åtta olympier uppmärksammas nu i en egen utställning, en olympiahörna, på Tyringe Museum. Imorgon, söndag, klockan 14 är det invigning.

Hela fem av olympierna deltog i Lillkampen på Tyrs Hage 1969.

Tyringe Museums syfte med olympiahörnan är att hedra olympierna och se till att de inte faller i glömska. Den som ansvarat för uppbyggnaden av utställningen är friidrottaren Dan Glans, själv en av olympierna. Han deltog i Montreal 1976 på 3 000 meter hinder och blev sjua. Men det var en svensk som tog guldet, Anders Gärderud.

Övriga från Tyringe som tävlat i olympiaderna är Malte Möller, brottning, Håkan Algotsson, ishockey, Jan Brink, dressyr, Benni Ljungbäck, brottning, och Johanna Pettersson-Ero, slalom och super-G. Peter Elander har varit med som ledare för Damkronorna i ishockey och Jan Ingvar Nilsson både som fysioterapeut och ledare vid hela fyra olympiader.

Vid invigningen i muséet på Industrigatan i Tyringe klipps bandet av två barn, kanske blivande olympier. Åtminstone är de med i friidrottstävlingen Lillkampen där flera av olympierna började sin bana. Samtliga olympier har lovat att komma på invigningen. Både Dan Glans och Olle Nyström, ordförande i Tyringe Museum, håller invigningstal.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se