logga-ligg-tjock

Kulturpriset till lokalhistoria om rösträtt

Kulturpriset till lokalhistoria om rösträtt

Lokalhistoriska arkivet och boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt får Hässleholms kommuns kulturpris.

– Boken och all den ideella kraft som Lokalhistoriska arkivet uppvisar är en uppvisning i demokratiarbete och folkbildning, lyder en del av motiveringen.

Årets kulturstipendium går till filmregissörsstudenten Nellie Lexfors och ledarstipendiet till Christina Hedin Ruhr i Sösdala ryttarförening.

Kultur- och fritidsnämnden utsåg vinnarna vid sitt sammanträde på torsdagen. Utmärkelserna delas ut på Hässleholms galakväll fredagen den 26 november.

Nämnden anser att boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt är ett mycket bra exempel på samarbete mellan lärosäte och lokalhistorisk forskning där delvis okänd Hässleholmshistoria lyfts fram på ett förtjänstfullt sätt.

Boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt kom nyligen ut med anledning av firandet av att demokratin och rösträtten fyller 100 år. 1921 införde Sverige allmän och lika rösträtt när kvinnor för första gången fick rösta. Foto: SCB

– Kultur- och fritidsnämnden har även en förhoppning om ett fortsatt arbete med att lyfta aspekter ur Hässleholms historia som annars riskerar att falla i glömska, skriver nämnden.

Kulturpriset är på 20 000 kronor.

Nellie Lexfors arbetar med en dokumentär långfilm från Vinslöv.

– Filmen riktar sig specifikt till den skånska publiken i hopp om att stärka den skånska landsbygdsfilmen med sina miljöer och dialekter, skriver nämnden.

Stipendiet på 30 000 kronor ska göra det möjligt för mottagaren att förverkliga en idé eller ett projekt, till exempel studieresor, forskning eller fortbildning.

Christina (Tina) Hedin Ruhr beskrivs som en riktig eldsjäl som ger en stor del av sin tid till Sösdala ryttarförening där hon varit engagerad sedan 1980-talet och varit sekreterare sedan 2006. Hon är spindeln i nätet vid alla föreningens tävlingar. Hon har arbetat med uppbyggnaden av anläggningen i Sösdala med utebanor och ridhus. För närvarande byggs ett klubbhus.

– Hon deltar i tävlingsmöten i distriktet, likaväl som hon kör traktor, tömmer gödselcontainern, kör röjsåg, målar och mycket mer, skriver kultur- och fritidsnämnden.

Stipendiet är avsett som uppmuntran till ideella föreningsledare eller andra eldsjälar inom föreningslivet i kommunen och består av en summa på 15 000 kronor, varav 10 000 kronor går till stipendiaten personligen och 5 000 kronor till föreningen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se