torsjö live vers2

Kö till Jimmie Åkessons starka korv

Kö till Jimmie Åkessons starka korv

Jimmie Åkesson bjöd på korv på Nytorget i Hässleholm. Foto: Urban Önell

Det blev kö på Nytorget utanför Stadshuset i Hässleholm när SD-ledaren Jimmie Åkesson på torsdagsförmiddagen stannade till på sin så kallade starka korvresa. Han bjöd på både välkryddad och mildare korv och avslöjade för nyfikna hässleholmare att han själv numera tycker att ölkorven Die Hard 6.0, som han även gav Stefan Löfven i avgångspresent, är för stark.

– Alla gillar väl korv, säger Hässleholms SD-kommunalråd Hanna Nilsson som själv sålde korv på Statoil innan hon blev politiker.

Men Jimmie Åkesson berättar för Frilagt att det kanske blir polkagristurné nästa gång.

Kön ringlar sig sakta fram över torget. Bara ett fåtal personer åt gången släpps in bakom kravallstaketet där det finns korv, kaffe och mjölk och en möjlighet att prata med Jimmie Åkesson. Han får blommor, presenter och kramar och många passar på att fotografera sig tillsammans med honom.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
SD-ledaren lockade ett par hundra personer till Nytorget. Foto: Urban Önell
Många passade på att ta en ”selfie” med Jimmie. Foto: Urban Önell

Den korta, men starka, korvresan startade i tisdags och har gått från Stefan Löfvéns hemstad Örnsköldsvik till Jimmie Åkessons Sölvesborg. Turnén marknadsförs som en demokratiresa där partiledaren passar på att samtala med människor han möter. På flygblad som delas ut till korven står det bland annat “det är genom ett demokratiskt fotarbete, långt ifrån maktens korridorer, som vi skapar nya insikter om människors vardagsproblem. Ett öppet samtal mellan människor är den mest grundläggande byggstenen i en fungerande demokrati”.

Frilagts reporter och fotograf blir först stoppade vid kravallstaketet. Klockan är strax före tio och Jimmie Åkesson syns ännu inte till. Den lokale SD-funktionären har ingen information om att media är välkommen in. Men efter en stund kommer Hanna Nilsson och visar in oss bakom partytältet. Där är redan Norra Skåne-Kristianstadsbladet i full gång med att intervjua Jimmie Åkesson.

– Hej, är det här det är presskonferens?

Vi har inte fått någon information i förväg om hur det är tänkt och SD:s centrala pressjour har inte svarat på vårt mejl från i tisdags. Men Jimmie Åkesson tar sig tid och hans medarbetare beklagar det uteblivna mejlsvaret.

Vad förväntar du dig att korvresan ska ge?

– Vi får ju träffa folk igen äntligen. Det är det som är syftet, att vi ska träffas nu när samhället öppnar upp igen, säger Jimmie Åkesson.

Varför just korv?

– Jag gav ju en korv till Stefan Löfven i riksdagen. Många ville testa den, så jag tänkte att då tar vi korvbilen. Det är ett kul komplement, säger han.

Ett kul komplement, säger Jimmie Åkesson om korven. Foto: Urban Önell
Hanna Nilsson, som själv sålde korv innan hon blev kommunalråd i Hässleholm, tyckte att det var kul att det kom så mycket folk. Foto: Urban Önell

SD har ett stort stöd i Hässleholms kommun. Men det var inte därför ett av de nio stoppen på korvresan blev just här.

– Vi har starkt stöd i hela Skåne. Men vi körde E4 från Örnsköldsvik till Markaryd. Sedan ligger Hässleholm bra längs vägen till Sölvesborg, förklarar Jimmie Åkesson.

Markaryd fick besök på onsdagskvällen. Efter Hässleholm avslutar Sölvesborg turnén under torsdagseftermiddagen. Men Jimmie Åkesson hann till Sölvesborg redan på onsdagskvällen och fick en extra natt hemma.

Korvresan är en del av partiets valkampanj inför valet 2022. Men det lär inte bli så mycket torgmöten den närmaste tiden.

– Nu har vi gjort det här och vi märker att folk vågar sig ut. Det har varit mycket stort intresse. Men det är svårt att vara ute i vinter, det börjar bli kallt. Det får bli till våren. Kanske gör vi något liknande då. Vi var ju i Gränna igår och fick en massa polkagrisar. Kanske blir det en polkagristurné nästa gång!

Den gångna veckan har varit turbulent för SD. I tisdags, samma dag som korvturnén inleddes, avslöjade stiftelsen Expo att en politiskt sakkunnig på partiets riksdagskansli är knuten till den rasideologiska organisationen Det fria Sverige. Organisationen verkar bland annat för att skapa mötesplatser enbart för svenskar genom projektet “Svenska zoner”och har även uttalat att främlingar ska motas ut ur landet. Mannen har arbetsbefriats och ett uteslutningsärende har inletts.

– Varje fall är unikt, säger Jimme Åkesson om tjänstemännen med rasiedeologiskt engagemang på SD:s riksdagskansli. Foto: Urban Önell

Under torsdagsmorgonen rapporterade Svenska Dagbladet att ytterligare en SD-tjänsteman på riksdagskansliet utreds av samma anledning.

Varför händer sådant gång på gång?

– Jag vet inte om det är gång på gång. Varje fall är unikt. Tjänstemannen har inte något politiskt uppdrag utan har anställts på formella meriter, säger Jimmie Åkesson.

Han påpekar att den politiskt sakkunnige tjänstemannen var anställd på Nordiska rådet i åtta år innan han kom till SD-kansliet. Dessutom har han tidigare varit anställd hos Miljöpartiet.

– Nordiska rådet var lika chockade som vi. Det är kanske inget han har skyltat med. Jag kan inte svara på om det hade gått att upptäcka, säger Jimmie Åkesson innan han avslutar intervjun och inbjuder allmänheten att komma och smaka korven.

I utkanten av torget står företrädare för RKU, Revolutionär kommunistisk ungdom, och delar ut flygblad med budskapet att överklassen tjänar på rasism.

Berit Önell

SD har ett starkt stöd i Hässleholm. Här fick Jimmie Åkesson till och med kramar. Foto: Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se