logga-ligg-tjock

Så tillämpas lagen om skyddande av brottsling

Så tillämpas lagen om skyddande av brottsling

INSÄNDARE. Återigen har Ronny Larsson i Kvistalånga kastat sig huvudstupa in i samhällsdebatten. Denna gång är det brottsligheten, och särskilt gängbrottsligheten. Hans insändare ”Hur tillämpas egentlig lagen” kräver några kommentarer och tillrättavisanden. 

Herr Larsson hänvisar till ”Sveriges Rikes Lag; 17 kapitel 11 paragraf” angående ”Skyddande av brottsling”. Detta är en helt felaktig och osaklig hänvisning! ”Sveriges Rikes Lag” eller i dagligt tal kallad ”Lagboken” är en samling och urval av de lagar vi har i Sverige. En komplett samling av Sveriges lagar finns i många volymer av ”Svensk Författningssamling”. Grundläggande lagar är samlade i ”Balkar”, såsom ”Äktenskapsbalken, Rättegångsbalken och Brottsbalken” med flera. ”Skyddande av brottsling” finns i Brottsbalken. 

Eftersom Herr Larsson insinuerar att merparten  av alla grövre brottslingar är invandrare, så borde polisen, enligt hans tolkning, använda nämnda lag för att aktivt, söka efter brottslingar i hemmen hos invandrare, då dessa kan vara föräldrar, syskon eller vänner till brottslingarna. Som ”bonus” kan släktingarna eller vännerna också lagföras, för brottet ”Skyddande av brottsling”. En läsare med normal kunskap om 1900-talshistoria borde få en association till 30-talets Tyskland och Gestapos metoder.

Vad Herr Larsson inte tycks förstå är att vi inte har någon angiverilag i Sverige, som vissa auktoritära regimer, i nutid såväl som historiskt. Inte heller har han insikt om att lagen ”Skyddande av brottsling” kräver att man aktivt gömmer eller hindrar att brottslingen grips och lagförs. Att endast upplåta rum åt  brottsligen är inte en  tillräcklig aktiv åtgärd. Det finns således inte lagligt stöd för att göra personell husrannsakan hos personer, bara på grunden att man är släkt eller bekant med brottslingen. Enligt lagen finns det också undantag och förmildrande omständigheter beroende på bl a relation till brottslingen, det är förståeligt, enligt lagstiftaren, att en förälder försöker skydda sitt barn. 

Det exempel som Ronny Larsson hänvisar till, där två systrar, fadern samt en vän till gärningsmännen dömdes, är inte relevant med vad hans insändare handlar om. Fallet grundar sig på en grannfejd i en by i övre Norrland, som pågått under flera decennier, där hela hela familjen levde ett asocialt liv. Hela familjen har också förekommit i periferin vid brottstillfället. Högsta Domstolen friade 2015 en far och en bror till en gärningsman, angående Skyddande av brottsling, efter att paret hjälpt gärningsmannen att fly landet och undgå att lagföras. Hovrätten i Västra Sverige frikände 2018 en person som ljugit i polisförhör, för att ge en mordmisstänkt vän alibi för mordtillfället. 

Den brottslighet som ligger till grund för de skjutningar och bombningar, vi får oss till livs genom media och som Larsson har som utgångspunkt, är till stor del relaterat till knarkhandel och strider om ”marknader”. Att skylla detta på asylsökande och flyktingar är befängt! För att leda en narkotikabaserad verksamhet krävs stora kapitalinvesteringar och en distributionsorganisation, som en asylsökande inte har möjlighet att uppvisa. Huvudmännen är därför troligtvis i  en annan samhällsgrupp, än den herr Larsson fokuserar på. Det finns ett engelskt uttryck angående motiv till brott och uppklarning av brott, ”Follow the money”. Frågan blir således vem betalar och vem tjänar på affären? Kanske finns svaret inom vårt banksystem eller inom den nyligen aktualiserade ”Pandora Läckan”, om rika personer som gömmer tillgångar och ”tvättar” pengar genom juridiska byråer i utländska skatteparadis. 

Ronny Larsson tycks vara väldigt mån om att samtliga lagar skall efterlevas, till punkt och pricka. Då borde han också studera Brottsbalken kapitel 16 paragraf 8, angående hets mot folkgrupp, innan han fortsätter sina insinuationer.

Stanley Hallström 

Partipolitiskt Oberoende

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se