torsjö live vers2

Nedläggningshotat Röke Blås på gång igen

Nedläggningshotat Röke Blås på gång igen

Röke Blås spelar i Norra Åkarps kyrka i Bjärnum igen på annandag jul. Bilden är från konserten 2018 då Ingemar Karp dirigerade för sista gången. Foto: Berit Önell

Den välkända orkestern Röke Blås beslöt i våras om nedläggning. Men ytterligare ett årsmötesbeslut krävs i så fall. Syftet var egentligen snarare en nystart efter att för många medlemmar slutat spela och pandemin satt stopp för både övningar och konserter.

– Vi tog beslutet för att visa att det var allvar. Nu har vi hösten på oss att få en förändring, säger orkesterföreningens ordförande Erik Abrahamsson till Frilagt.

Det ser redan ljusare ut. Övningarna har kommit igång igen och både nya och gamla blåsare har strömmat till. På annandag jul är det dags för traditionell julkonsert med Röke Blås i Bjärnum.

Röke Blås är en orkester på kristen grund som startade inom Röke EFS för 66 år sedan. Många konserter och turnéer har avverkats, både i Sverige och utomlands, bland annat under flera resor till USA. 2018 slutade Ingemar Karp som orkesterledare efter mer än 50 år och har inte fått någon efterträdare i samma roll. Istället har Tommy Andersson hyrts in som dirigent de senaste åren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Tommy Andersson är numera inhyrd dirigent för Röke blås. Foto: Berit Önell

Erik Abrahamsson berättar att nedgången under pandemin ledde till diskussioner om ett annat arbetssätt för orkestern, i projektform. Vid årsmötet i mars togs ett första beslut om nedläggning, men också om att satsa under hösten och gå över till projektform där en konsert i taget bokas och orkestern enbart repeterar till dessa. Alla uppmanades också att aktivt försöka rekrytera nya medlemmar.

Den konsert som nu är planerad är den på annandag jul i Norra Åkarps kyrka i Bjärnum. Röke Blås medverkar däremot inte i konserten i juletid i Hässleholm kulturhus som felaktigt uppgavs i kulturhusets program.

Erik Abrahamsson förklarar att orkestern inte vågat planera för mer än en konsert. Det har ju inte gått att öva tillsammans på ett och ett halvt år, förutom vid två tillfällen förra hösten när det var lite lugnare med pandemin innan den tog fart igen.

– Det känns riskabelt att greppa över för mycket. Den i Bjärnum är också roligare eftersom det är vår egen konsert och vi styr själva, säger han.

Under lördagen hålls den andra av höstens fyra inplanerade övningsdagar. Den första hölls för cirka en månad sedan och samlade cirka 30 orkestermedlemmar.

– Det var fler än när vi pausade för ett år sedan och en del som inte varit med på några år. Det kändes roligt att vara igång igen, säger Erik Abrahamsson.

Nästa årsmöte ska hållas i februari eller mars och innan dess ska en analys av orkesterns framtid göras.

– Jag vågar egentligen inte säga något, men som det känns nu tror jag att det kan rulla på I den här tappningen, säger Erik Abrahamsson.

Han funderar också på om Röke Blås kan mäkta med en annan av sina traditionella konserter nästa år.

– Som det ser ut nu med en ganska god uppslutning försöker vi kanske ta en konsert på nationaldagen också, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se