torsjö live vers2

Kraftigt ökad smittspridning i Hässleholm

Kraftigt ökad smittspridning i Hässleholm

Smittspridningen har ökat kraftigt i Hässleholm. Men ökningen tros inte ha samband med att restriktionerna slopats och från och med den 1 november behöver de flesta svenskar inte längre testa sig vid symptom. Foto: Monne Ljungberg/Region Skåne

Smittspridningen ökade rejält i Hässleholms kommun under förra veckan. Hela 40 nya fall av covid-19 bekräftades under vecka 41, jämfört med elva vecka 40 och sju vecka 39. I Skåne som helhet ökade smittspridningen också, men inte lika mycket. Det visar Region Skånes lägesbild som publicerades på tisdagen.

Helgens vaccindrop-in på vårdcentralerna rapporteras som en framgång med över 11 000 stick.

Den ökade smittspridningen i Skåne skulle tidsmässigt kunna vara en effekt av att restriktionerna lyftes den 29 september, men det är ingenting som Region Skåne tar upp. Inte heller Folkhälsomyndigheten gör den kopplingen, trots den ökning av smittspridning och sjukvårdsbelastning som rapporterades för både Sverige och flera länder i Europa vid förra veckans presskonferens. Tvärtom var bedömningen från biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell i en intervju med Dagens Nyheter att slopade restriktioner inte lett till ökad smittspridning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Samtidigt meddelade Folkhälsomyndigheten att “fullvaccinerade” svenskar från och med den 1 november inte längre behöver testa sig vid symptom som kan vara tecken på covid-19. Enbart ovaccinerade personer, de som bor på äldreboende eller har hemtjänst, omsorgstagare på LSS-boenden, hälso- och sjukvårdspersonal, omsorgspersonal och personer som får symptom efter resa utanför Norden rekommenderas därefter att testa sig vid symptom. Dock bör alla stanna hemma vid symptom. Ovaccinerade uppmanas fortfarande att hålla avstånd till andra människor och att undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och äldre över 80 år.

– Åtgärderna mot covid-19 ska inte vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors hälsa, förklarar Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne ökade smittspridningen under förra veckan med cirka 16 procent, efter att under en tid ha legat på en “platå”. Ökningen har främst skett i åldersgruppen 20-29 år medan det är fortsatt få personer över 70 år som smittats.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Det är med andra ord inte läge att slappna av. Det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid symtom och att provta sig vid symtom, även om man är vaccinerad, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

I Hässleholm var ökningen enligt lägesrapporten hela 264 procent.

Siffrorna är dock inte helt jämförbara, oklart varför. Enligt pressmeddelandet rapporterades 406 fall i Skåne under vecka 41. En summering av kommunsiffrorna i lägesrapporten landar på 393 fall under vecka 41, att jämföra med från 333 under vecka 40, vilket ger 18 procent.

Hässleholm ligger på tredje plats bland de skånska kommunerna när det gäller antalet covidfall per 100 000 invånare under vecka 41. Antalet var då 76. Simrishamn hade 93 och Klippan 90.

Smittspridningen ökade till 76 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare i Hässleholms kommun under förra veckan.

Fortsatt relativt få personer behöver sjukhusvård för covid-19. På tisdagen rapporterades 25 skåningar inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19, varav tre i intensivvård.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport, för vecka 40, var den så kallade incidensen i Sverige, antal nya covidfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna 81. För enbart vecka 40 var incidensen 40 fall per 100 000 invånare.

I flera europeiska länder rusar smittspridningen. I Storbritannien närmar sig smittotalen förra vinterns topp med mellan 40 000 och 50 000 nya fall per dag och 233 rapporterade dödsfall på tisdagen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se