logga-ligg-tjock

Fem på äldreboende covidsjuka – skulle fått tredje sprutan

Fem på äldreboende covidsjuka – skulle fått tredje sprutan

Hemgården i Tyringe har drabbats av ett utbrott av covid-19. Izabella Wettermyr, biomedicinsk analytiker, förbereder prover med frågeställningar om covid-19. Foto: Region Skåne, Liselotte Österlind

När tredje vaccindosen mot covid-19 gavs på äldreboendet Hemgården i Tyringe igår blev en del av de gamla utan på grund av ett nytt smittoutbrott. Totalt fem patienter och fyra i personalen är nu konstaterat smittade. Alla utom en av de anställda hade fått två doser av vaccinet.

De fyra i personalen hade alla symptom och testade sig i fredags. I lördags kom beskedet att de var positiva och smittspårning inleddes på avdelningen. På onsdagen fick de äldre sina testsvar som visade att fem av de tio boende på avdelningen var smittade. Inga fler i personalen testade positivt i smittspårningen.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun

– Några av de äldre har fått feber och nedsatt allmäntillstånd, berättar Birgitta Ljungbeck, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Hon säger att det är oklart hur smittan kom in på boendet, även om personalen först testade positivt.

– Någon patient hade redan haft vaga symtom som besvär med slem, men det kan också höra samman med andra sjukdomar, förklarar hon.

Ingen av de drabbade behöver i nuläget sjukhusvård.

Birgitta Ljungbeck konstaterar att det är väl känt att man kan bli smittad trots vaccinet.

– Det har de hela tiden sagt. Antikropparna går också ner efter en tid och gamla har sämre skydd på grund av rent fysiologiska förändringar. Men det finns fortfarande för lite forskning för att säga säkert när skyddet minskar, säger hon.

Just för att de äldre, som dessutom vaccinerades först i våras, har sämre skydd är det de som först ska få en tredje dos. Vaccinationerna har påbörjats denna veckan i Hässleholms kommun, bland annat på Hemgården.

– Igår var det dags för den här avdelningen och läkaren valde då att inte vaccinera eftersom de hade symptom. Både sjukdomen och vaccinet kan bli för mycket, man kan ju få feber av sprutan också, säger Birgitta Ljungbeck.

Den tredje sprutan som skulle skydda de äldre mot framförallt allvarlig covidsjukdom kom alltså lite för sent.

– Det är inte alls roligt, men vi får göra det bästa av det nu, säger Birgitta Ljungbeck.

På måndag fortsätter smittspårningen med nya tester av både boende och personal på Hemgården.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagts artiklar? Bidra gärna med en frivillig stödprenumeration, förslagsvis 50 kronor per månad, så att Frilagts granskande journalistik kan fortsätta.

Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se