torsjö live vers2

Fler medicinstölder i hemtjänsten

Fler medicinstölder i hemtjänsten

Fler stölder av narkotikaklassad medicin har uppdagats inom hemtjänsten i Hässleholms kommun. På hemtjänstområde Väster 1 i Hässleholm konstaterades på måndagsmorgonen att morfintabletter stulits hos en vårdtagare. På fredagen upptäcktes att narkotikaklassad medicin stulits även inom ett av hemtjänstområdena i Tyringe.

För några veckor sedan berättade Frilagt att fyra stölder polisanmälts i Sösdala, tre på äldreboendet Björkhaga och en inom hemsjukvården. Stölderna hade skett under sommaren, men upptäckts först nu eftersom kontrollräkning av tabletter inte skett enligt rutinerna. Polisutredningarna har redan lagts ner eftersom ingen misstänkt kunde ringas in.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Stölden på Väster är också polisanmäld. 14 morfintabletter försvann hos en vårdtagare någon gång under helgen. Enhetschef Erika Szalai säger att hon ser allvarligt på händelsen och att åtgärder vidtogs bara några timmar efter upptäckten.

– Vi satte in ett digitalt låst medicinskåp, berättar hon.

Sådana skåp finns sedan ett par år på alla äldreboenden, men än så länge inte hemma hos vårdtagare som har hemtjänst och hemsjukvård. De nya skåpen öppnas genom inloggning via personalens mobiltelefoner och det går därmed att spåra vem som öppnat.

På Väster har nu två vårdtagare fått sådana skåp. Det är dessa två som för närvarande använder narkotikaklassad medicin som är stöldbegärlig.

Verksamhetschef Kenneth Persson säger att förvaltningen arbetar med att ta fram underlag för framtida införande av digitala medicinskåp hos alla vårdtagare. Några beslut är ännu inte fattade, men kostnaderna blir så stora att skåpen måste upphandlas. Enstaka skåp kan dock köpas in separat. Det går i enstaka fall också att placera ut några som blev över efter inköpen till äldreboendena.

– Det är en budgetfråga, men vi måste tänka på patientsäkerheten och säkerställa välfungerande skåp, säger Kenneth Persson.

Medicinstölder har tidigare mest varit ett problem på äldreboendena, men där har tjuvarna fått svårare att komma åt medicinen.

– Om de inte får tag på något på ett ställe går de kanske till ett annat, kan man tänka, säger Kenneth Persson.

Han berättar dock att de tekniska problemen med telefonerna i höst även påverkat medicinskåpen i den pilotstudie som gjorts i hemtjänstområde Centrum i Hässleholm.

– Tyvärr är det så att när vi haft driftsstörningar på telefonerna, som vi haft från och till, så går skåpen inte att öppna. Vi måste hitta en annan lösning, kanske med tagg-system, för detta är inte driftsäkert.

Berit Önell

Läs mer:

2021-09-21 Stölder av narkotikaklassad medicin i omsorgen

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se