logga-ligg-tjock

Bakterier i kommunalt dricksvatten

Bakterier i kommunalt dricksvatten

Invånarna i tolv orter i Hässleholms kommun uppmanas koka vattnet på grund av förhöjda bakteriehalter. Foto: Urban Önell

Förhöjda halter av koliforma bakterier upptäcktes sent på fredagskvällen i ett kommunalt vattenverk som förser en stor del av Hässleholms kommun med dricksvatten. Boende uppmanas därför att koka vattnet. Cirka 25 000 boende berörs i Hässleholm, Ballingslöv, Finja, Mala, Sjörröd, Skyrup, Stoby, Tormestorp, Vankiva, Gulastorp, Röinge och Ignaberga. En tank med rent vatten har satts upp vid Hässleholms sjukhus för att underlätta verksamheten där.

Resultatet av vattenprovet är än så länge preliminärt och bekräftat svar väntas natten till söndag.

Hässleholm Miljös marknadschef Emma-Karin Trygg Vincic förklarar dock att även om det skulle vara bra måste uppföljande prover tas innan faran kan blåsas över.

– Kokningsrekommendationen kommer att ligga kvar minst ett par dygn, säger hon.

Hon berättar att bolaget vid ett krismöte klockan åtta på lördagsmorgonen beslöt att gå ut i alla kanaler för att varna och uppmana abonnenterna att koka vattnet.

– Vi kan inte chansa och vänta på det definitva beskedet, säger hon.

Enligt Emma-Karin Trygg Vincic har bolaget ännu inte fått information om exakt vilka bakterier det rör sig om, mer än att de tillhör gruppen koliforma. Det kan betyda att vattentäkten påverkats av ytvatten eller avföring från människor eller djur.

Informationen gick bland annat ut via sms till registrerade abonnenter, på Facebook, på Hässleholms vattens hemsida och i pressmeddelande. Viktigt meddelande till allmänheten, så kallat VMA, sändes också ut i radio.

– Vi vill i ett tidigt skede uppmana alla boende i berörda områden med kommunalt dricksvatten att koka vatten som ska drickas och användas till matlagning. Vi ser allvarligt på resultatet som vi fått och gör nu allt vi kan för att hitta källan till problemet. Detta gör vi i dialog och samarbete med tillsynsmyndigheten, säger Cornelia Ljungerud, VA-chef på Hässleholms Vatten som är en del av Hässleholms Miljö AB, i pressmeddelandet.

Hässleholms vatten kommer att meddela så snart vattnet återigen är tjänligt.

Mer information om kokningsrekommendationer med mera finns på Livsmedelsverkets hemsida. Där finns också information på olika språk.

Berit Önell

Uppdatering:
Hässleholms vatten meddelade på söndagen att det första preliminära provresultatet fastställts. Orsaken till den förhöjda bakteriehalten är fortfarande inte klarlagd. Nya vattenprover har skickats för analys. Kokningsrekommendationen kvarstår tills vattnet bedöms tjänligt. Ny information meddelas på bland annat Hässleholms vattens hemsida.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se