Gruppen-3a-328x120

Involvera föreningslivet för att behålla eleverna

Involvera föreningslivet för att behålla eleverna

INSÄNDARE. Det går att lästa i Norra Skåne att allt fler elever väljer att läsa gymnasiet på någon annan ort, trots att utbildningen även ordnas i Hässleholm. Vad beror detta på? Vidare står det att man avser vidare sätta ihop en arbetsgrupp med företrädare även från näringslivet för att komma fram till lösningar.

Vore det inte bra att även föra samtal med föreningslivet? Fler elever kanske stannar kvar i Hässleholm, om man har fler idrottsprofiler på gymnasieskolan. Just nu finns bara fotboll på NIU (Nationell idrottsutbildning) och LIU (Lokal idrottsutbildning). Man kanske skall utvidga detta till att omfatta fler idrotter. Detta kan kanske göra att fler idrottare stannar kvar i Hässleholm, om de kan plugga och samtidigt förkovra sig i sina resp. idrotter på hemmaplan. Vi i S 71 har under de senaste 3 åren sett flera simmare som flyttat till NIU i Helsingborg och Lund. Detta kostar Hässleholms kommun en hel del. Dessa kunde man kanske behållit på hemmaplan. Det är troligtvis samma i flera andra idrotter. I Osby t.ex. kan man på gymnasiet välja individuella val i fotboll, innebandy, ishockey, padel och simning. Man kan även välja musik. I Kristianstad så vad jag kan hitta, så har man NIU i fotboll, handboll, amerikansk fotboll, golf och friidrott. Jag vet att simningen för samtal med Svenska Simförbundet om ett NIU för simning i Kristianstad. Tänk om man kan göra allt detta på gymnasiet i Hässleholm? Då kommer nog fler elever att stanna, så ta en dialog men föreningslivet.

Mikael Björklund, S 71

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se