Gruppen-3a-328x120

Två manifestationer till minne av Kristallnatten

Två manifestationer till minne av Kristallnatten

I morgon, tisdag, anordnas inte mindre än två manifestationer i Hässleholm till minne av Kristallnatten. Det var den 9 november 1938 som det utbröt en omfattande judeförföljelse i Nazityskland. Kristallnatten visade sig vara begynnelsen till förintelsen av sex miljoner judar under andra världskriget.

Den årligt återkommande samlingen i foajén på Hässleholms kulturhus inleds klockan 17.30. Vänsterpartiet har valt att istället samlas på Stortorget klockan 18.00.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Anders Myhrberg, präst i Hässleholms församling, talar i kulturhusets foajé.

I Kulturhuset leds manifestationen av kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M). Kulturskolans flöjtkör spelar. Huvudtalare är Anders Myhrberg, präst i Svenska kyrkan. Efter programmet blir det fackeltåg upp till kyrkan, som är öppen för den som vill sitta ner, ägna sig åt eftertanke och lyssna till stillsam musik.

Arrangemanget är gratis och ingen föranmälan krävs. Det är visserligen kommunen och de politiska partierna i fullmäktige som står bakom programmet, men arrangörerna betonar att samlingen ska vara opolitisk. Partisymboler och partipolitiska yttranden är därför inte tillåtna.

Vänsterpartiet har i år valt att ordna en egen manifestation på Stortorget, i samarbete med ett antal andra partiavdelningar i Skåne.

Magnus Åkeborn, V-ordförande i Hässleholm, anser att det är en politisk fråga att minnas Kristallnatten. Foto: Urban Önell

”Vi hedrar minnet av denna kväll, men vi vill även påminna om att det i dagens samhälle finns krafter som återigen vill göra skillnad på människor och ser vissa grupper som icke önskvärda medborgare i vårt land”, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiets ordförande i Hässleholm, Magnus Åkeborn, säger att när de samlas på egen hand ska det inte ses som en markering riktad gentemot den andra manifestationen.

– Men visst är det här en politisk fråga, säger han. Och det var Ung vänster som startade de här manifestationerna i slutet av 90-talet.

Vänsterpartiet har inte bokat in några talare, utan nöjer sig med att i tysthet tända marschaller på Stortorget till minne av Kristallnattens offer.

Urban Önell

Fakta: Kristallnatten 1938 var noga planlagd och utfördes organiserat av det tyska nazistpartiets företrädare. Attacken ledde till att omkring 1400 synagogor och bönehus förstördes. Många av dem sattes i brand. 7500 judiska butiksägare fick se hur deras butiker plundrades och vandaliserades. Inte heller i sina hem fick de vara ifred. Ett stort antal judar misshandlades och omkring 400 mördades. 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. Polis och brandkår var beordrade att inte ingripa. Eftersom förföljelsen under Kristallnatten 1938 i praktiken pågick under flera dagar talar man ibland om Novemberpogromen. (Källa: Forum för levande historia)

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se