Gruppen-3a-328x120

Ledningar spolas – Fortsatt rekommendation att koka vattnet

Ledningar spolas – Fortsatt rekommendation att koka vattnet

Vattnet behöver fortsatt kokas, meddelade Hässleholm Miljö på tisdagen. Foto: Urban Önell

Vattenledningar spolas under tisdagen i en del av det område i Hässleholms kommun där vattnet förorenats av bakterier. Det berättade Hässleholm Miljö i ett pressmeddelande på eftermiddagen. Rekommendationen att koka allt dricksvatten ligger kvar.

Syftet med spolning av ledningar är att öka vattenomsättningen i ledningsnätet. Enligt Hässleholm Miljö ska det inte märkas nämnvärt för abonnenterna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ingen kan fortfarande berätta vad de små vita partiklarna i vattnet, som många abonnenter rapporterat om, består av. Hässleholm Miljö har svarat att det kan vara luftbubblor eller kalk, men vanlig kalk flyter inte upp till ytan. I så fall skulle det vara släckt kalk som inte finns naturligt, men kan användas i vattenverk för desinfektion eller för att höja pH-värdet. Enligt marknadschef Emma-Karin Trygg Vincic har dock varken släckt kalk eller något annat ämne tillsatts för att komma till rätta med de förhöjda bakteriehalterna.

Provtagning och analyser fortsätter, men det är fortfarande inte utrett vad problemet beror på och inte heller hur lång tid det kan ta innan kokningsrekommendationen kan tas bort. Men vattnet ut från Hässleholms vattenverk, där det först upptäcktes att vattnet var otjänligt, är sedan måndagen godkänt efter två på varandra följande tjänliga provresultat. Det behövs dock också två rena prov från varje provpunkt på ledningsnätet i det berörda området innan faran är över.

Rekommendationen att koka vattnet gäller Hässleholm, Ballingslöv, Finja, Mala, Sjörröd, Skyrup, Stoby, Tormestorp, Vankiva, Gulastorp, Röinge och Ignaberga.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se