torsjö live vers2

Ernst Herslow plockar russinen ur kakan

Ernst Herslow plockar russinen ur kakan

INSÄNDARE. I ett inlägg i denna fantastiska tidning spiller det över för våran lokala kommunpolitiker Ernst Herslow (FV). I ett raljerande värdigt en klimatförnekare sprider han en massa lögner och felaktiga påståenden omkring sig som om det vore sanning. En överbetald lokalpolitiker som inte ens driver en politik som kan förhindra att vi måste koka vårt vatten, att vi har en sjö som håller på att dö m m. En politiker som i tidigare inlägg spytt galla över IPCC genom att påstå att de far med osanning och bristande fakta, Frilagt 200716, Frilagt 200221, Frilagt 200112, och som nu helt plötsligt tycker att IPCC talar sanning igen och refererar till deras slutsatser. Maken till brunhöger-populism och hyckleri finns inte!

Men nog om Ernst bristande politiska insyn i den kommun han representerar. För med hans politik så lär vi då inte få renare vatten i alla fall.

Jag har valt att ta upp de mest flagranta felaktigheterna och rena lögnerna från Ernst Herslows inlägg då han av någon märklig anledning inte tagit sig tiden att läsa det dokument som han i tidigare inlägg hårt kritiserat, IPCC AR6.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Först IPCC och AR6. I de första paragraferna så proklameras det tydligt att det är människans aktivitet som har värmt upp planeten och som fortsätter göra det.
Flera länder i Europa har i år haft enorma skogsbränder av sällan skådat slag. Tyskland, Belgien, Kina, Nordkorea, alla dessa länder har haft stora översvämningar. Nordamerikas västkust och Kanada har haft enorma värmerekord och skogsbränder. Sedan den femte IPCC-rapporten (AR5) kom 2014 har varenda år (2015-2020) hört till de sex varmaste som någonsin uppmätts.

Det stora barriärrevet är drabbat av havets försurning på grund av dess upptag av koldioxid. Korallblekning och extrema väderfenomen i området har gjort att, tvärt om vad Ernst påstår, revet är i värre skick nu än någonsin tidigare, källa Barrierreef.org, NOAA, IUCN.

Att det brinner mindre i Australien just nu beror på den stora skogsbranden 2019-2020 där nästan 18.6 miljoner hektar skog försvann. En skogsbrand som startade på grund av extrem torka och blixtnedslag, som jag förklarat i denna tidningen tidigare med väl dokumenterad fakta, Frilagt 200131. Sedan så har sommarperioden bara börjat där nere och vi vet ännu inte om en ny torka slår till där.

Om IPCC och RCP8.5. Att värsta scenariot RCP8.5 inte kommer att infrias gör inte situationen desto mindre allvarlig. Ernst påstår också att vi har haft mindre extremväder. Märkligt, IPCC säger tvärt om. Var har Ernst läst detta måntro? På klimatförnekar-sajter naturligtvis. För om man verkligen läser IPCC så ser man följande: “The frequency and intensity of hot extremes have increased and those of cold extremes have decreased on the global scale from 1950”. “The evidence for human influence on recent climate change has strengthened progressively from the IPCC second assessment report [in 1995] to the AR5 [in 2013-14] and is even stronger in this assessment, including for regional scales and for extremes.”

Tillbaka till växter och koldioxid, återigen. Ernst sprider fortfarande lögnen att hög halt av koldioxid är bra för växtligheten och grunden för att vi har på vissa ställen en grönare natur. Jag motbevisade det tidigare i inlägget: Frilagt 200227. Men som jag sagt många gånger tidigare, Ernst plockar russinen ur kakan och försöker få de små smulorna att se ut som en bulle. Att det är grönare på vissa ställen spelar ingen roll.

Citat från Stanford University: “After observing plants grown in California over 16 years, under altered CO2, nitrogen, temperature and water levels, researchers concluded that only higher nitrogen levels increased plant growth, while higher temperatures hindered the plants.”

Sedan måste Ernst Herslow förstå att tekniken att odla har förädlats sedan 1950-talet. Att tro att jordbrukstekniken stått stilla i över 60 år visar om igen att Ernst inte vet vad han pratar om. Klart att teknik, gödsel, bevattning har förädlats och att det förbättrat produktionen och gjort områden grönare. Att koldioxiden ensamt ska ha med ökad skörd och grönare områden att göra är okunnigt att påstå.

Sedan att Ernst återigen missar poängen med att haven blir surare av en ökad halt av koldioxid i luften spelar tydligen ingen roll. Och till hans svamlerier om el och effektbrist. Jag vet inte hur han har det i Hästveda men i övriga landet så har vi inga rullande strömavbrott. Så någon elbrist finns inte. Titta gärna på Svenska Kraftnäts hemsida så får ni se hur mycket el vi exporterar en dag som denna. Just nu, 211109 kl 1300, exporterar vi 5087 MW. Däremot har vi en effektbrist. Något som vi haft även de åren då Ringhals varit öppen.

Om Ernst vill rädda elen i Skåne, se då till att driva en ansvarsfull politik och sätt upp fler vindkraftverk så att effekten blir bättre i Skåne, eller se till att sätta upp solceller på taket på alla nya och befintliga byggnader i Hässleholms kommun. En byggnad som redan kan kosta flera miljoner blir bara obetydligt dyrare med solceller, däremot blir ekonomin betydligt bättre!. Fast det vill han inte, han vill hellre att vi har höga kostnader så att han kan säga att det i alla fall inte är hans partis fel. Hyckleri kallas det! Så nä, Ernst Herslow har som vanligt inget att gå på, bara svada och “cherry picking” av fakta.

Ulf Nilsson, Medborgare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se