torsjö live vers2

Fler på sjukhus med covid-19

Fler på sjukhus med covid-19

Fler covidsmittade läggs nu in på de skånska sjukhusen. På Centralsjukhuset i Kristianstad finns 13 patienter. Foto: Berit Önell

Pandemins belastning på vården ökar. Antalet inlagda med covid-19 på skånska sjukhus var enligt Region Skånes lägesrapport på tisdagen 41, varav sex på intensivvårdsavdelning. Samtidigt ökar både provtagningen och antalet bekräftade fall av smittan, trots att de flesta vaccinerade inte längre ska testa sig vid symptom.

Region Skåne vill åter upphandla privata aktörer för att vaccinera stora grupper med en tredje dos.

Antalet nya covidfall i Skåne, räknade som rullande sjudagarsmedel, var på tisdagen 130. Det är en klar ökning sedan förra tisdagens 93. Antalet inlagda på sjukhus tisdagen den 9 november var 36, varav två i intensivvård. Enligt Kristianstadsbladet har sjukhusen i Kristianstad och Hässleholm nu gått upp i krisledningsläge på grund av det ökande antalet patienter. Centralsjukhuset i Kristianstad hade på tisdagen 13 inlagda, varav en på intensiven. På måndagen var det totalt nio covidpatienter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Omkring hälften av de inlagda är vaccinerade, 65 år eller äldre, säger sjukhuschef Johan Cosmo till Kristianstadsbladet.

Den andra hälften består främst av ovaccinerade, yngre patienter.

Folkhälsomyndigheten började i förra veckan dela upp vaccinerade och ovaccinerade i sin veckorapport. Det visade sig då att i snitt 39 procent av antalet bekräftat smittade i landet vecka 44 var vaccinerade. Andelen varierar dock stort mellan olika regioner, från 33 till 69 procent. I Skåne var andelen 38 procent. De vaccinerade som testar sig sedan den 1 november är främst personer som läggs in på sjukhus, äldre som bor på särskilt boende eller har hemtjänst och personal inom dessa verksamheter.

Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne ökade antalet som testade positivt för covid-19 i Skåne med hela 41 procent från vecka 44 till vecka 45. Det är femte veckan i rad som antalet smittade ökar i Skåne och under dessa veckor har antalet ökat från 347 till 917.

Anmärkningsvärt är också att provtagningen ökade kraftigt under förra veckan. Detta kan enligt pressmeddelandet delvis bero på att färre testade sig under höstlovet vecka 44 och att ledighet och resor under lovet orsakat en ökning.

Andelen positiva provsvar i egenprovtagningen ökade också till 8,9 procent, vilket är den högsta andelen sedan i maj, men bara en liten ökning jämfört med förra veckans 8,7 procent.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Det är nu vi kan hjälpas åt att bryta denna uppåtgående trend, säger smittskyddsläkare Eva Melander i pressmeddelandet.

Hennes åtgärder är dock desamma som tidigare: att alla med symptom på luftvägsinfektion stannar hemma från arbete, skola, förskola och fritidsaktiviteter samt att de som inte vaccinerat sig gör det.

– Även om smittan inte rusar i höjden som i några av våra grannländer finns den där och ökar hela tiden. Antalet inlagda på sjukhus ökar långsamt och därmed också belastningen på vården. Vi är på väg in i vintertider då man umgås mer inomhus och det gör det extra viktigt att tänka sig för. Och naturligtvis är det otroligt viktigt att vaccinera sig för att minska smittan och undvika svår sjukdom, säger Eva Melander.

Kommunsiffrorna presenteras från och med denna vecka på torsdagar.

På fredag väntas beslut i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd om upphandling av privata aktörer för en tredje dos covid-19-vaccin. Syftet är att avlasta vårdcentralerna när besked om en påfyllnadsdos till gruppen 16-64 år kommer.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se