Gruppen-3a-328x120

Byter prylar i protest mot Black Friday

Byter prylar i protest mot Black Friday

För första gången arrangeras en prylbytarvecka i Hässleholm, för en hållbar konsumtion och i opposition mot köphysterin under Black Friday, den årliga readagen som denna gång infaller den 26 november och på sina håll utvidgats till en Black Week. Bakom initiativet står Hässleholms FN-förening och Hållbara Hässleholm.

Arrangemanget pågår från måndag till lördag, 22-27 november, med möjlighet att lämna in mellan en och tio prylar och få lika många tillbaka, på olika teman varje dag. Under tiden arrangörerna sorterar det som lämnats in bjuds på korta föreläsningar, mingel och fika. Därefter får deltagarna välja vad de vill ta med sig hem.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Alfred Johansson, ordförande i Hässleholms FN-förening, berättar att en av utgångspunkterna är de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Det handlar om hållbarhet såväl miljömässigt som ekonomiskt och socialt.

– Ett mål är en hållbar produktion och konsumtion, något som vi också velat uppmärksamma i samband med julhandeln. Mycket av vår konsumtion är inte så hållbar, säger han.

Alfred Johansson, ordförande i Hässleholms FN-förening.

Han påpekar att Sverige visserligen inte har så stora utsläpp jämfört med många andra länder, men frågan är också var de produkter vi handlar tillverkas.

– Mycket produceras i Indien, Kina och USA där de har stora utsläpp. Vi kan inte bara skylla på andra, säger han.

Han konstaterar också att de flesta av oss konsumerar mer än vi behöver och gärna slänger saker istället för att laga.

– Vi vill uppmärksamma att det finns alternativ, säger han.

Tanken är att byteshandeln under prylbytarveckan ska gå jämnt ut eftersom deltagarna får en biljett som visar det antal prylar som lämnats in. Det är dock tillåtet att ta med sig färre saker hem.

– Det blir pyttipanna sista dagen med det som blivit över. Sedan lämnar vi till Röda Korset eller Pingstkyrkans second hand, berättar Alfred Johansson.

Prylbytarveckan arrangeras i Handelsbankens tidigare lokal på Första Avenyen 2 B vid Stortorget. Dörren öppnas klockan 16.30 på vardagarna och klockan 11 på lördagen.

På måndagen är det Alfred Johansson som föreläser om Agenda 2030:s mål 12, om hållbar konsumtion och produktion. Då byts barnkläder och leksaker. På tisdagen är det dags för vuxenkläder, skor och accessoarer. Då talar Anders Nylander om Föreningen Hållbara Hässleholm. På onsdagen medverkar författaren och berättaren Per Gustafsson med miljösagor för vuxna. Elektronik och verktyg kan bytas. Torsdagens program har rubriken “Utan musik vore inte livet nåt vidare!”. Föreläsare är Göran Söderlind, tidigare näringslivschef i Markaryds kommun. Böcker, vykort och skivor byter ägare. På fredagen berättar Mikael Gustafsson, naturfotograf och ordförande i Naturskyddsföreningen Göinge, om “Göingenatur – från Vieån till Boafall, naturen där du bor”. Allt som har med friluftsaktiviteter att göra kan bytas. På lördagen hålls två föreläsningar. Therese Almqvists har rubriken “Hemester och vårt Hovdala” och Dolores Öhman från Hässleholm Miljö talar om “Konsumtion och miljövänlig jul”. Bytesvaror är julpynt occh pyttipanna från veckan.

– Julklappen kanske kan vara en upplevelse istället för en pryl, säger Alfred Johansson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se