logga-ligg-tjock

Tänker inte be om ursäkt för att jag belyser rena falsarier

Tänker inte be om ursäkt för att jag belyser rena falsarier

INSÄNDARE. Ernst Herslow (FV) försvarar sig med näbbar och klor och behåller sin aggressiva ton mot meningsmotståndare och tycker att mitt begrepp “överbetald” inte kan appliceras på honom. Och som vuxen så får jag dock erkänna att jag skrev detta i affekt, av irritation till hans inledande inlägg som var full av faktaresistenta åsikter och rena lögner. Så Ernst Herslow, jag ber om ursäkt för mitt dåliga ordval.
Men… jag tänker inte be om ursäkt för mina ord som belyser dina osanningar och rena falsarier.

Först IPCC och AR6. I de första paragraferna så proklameras det tydligt att det är människans aktivitet som har värmt upp planeten och som fortsätter göra det, tvärt emot vad Ernst säger i sitt första inlägg.
Flera länder i Europa har i år haft enorma skogsbränder av sällan skådat slag. Tyskland Belgien Kina Nordkorea, alla dessa länder har haft stora översvämningar. Nordamerikas västkust och Kanada har haft enorma värmerekord och skogsbränder. Sedan den femte IPCC-rapporten (AR5) kom 2014 har varenda år (2015-2020) hört till de sex varmaste som någonsin uppmätts. 

Det stora barriärrevet är drabbat av havets försurning på grund av dess upptag av koldioxid. Korallblekning och extrema väderfenomen i området har gjort att, tvärt om vad Ernst påstår, revet är i värre skick nu än någonsin tidigare, källa Barrierreef.org, NOAA, IUCN. https://oceanservice.noaa.gov/facts/coralreef-climate.html, https://floridakeys.noaa.gov/corals/climatethreat.html, https://www.gbrmpa.gov.au/our-work/threats-to-the-reef/climate-change, https://www.climatehotmap.org/global-warming-locations/great-barrier-reef-australia.html, https://www.uow.edu.au/media/2021/the-great-barrier-reef-is-in-danger-a-call-to-action-on-climate-change.php.

Att det brinner mindre i Australien just nu beror på den stora skogsbranden 2019-2020 där nästan 18.6 miljoner hektar skog försvann. En skogsbrand som startade på grund av extrem torka och blixtnedslag, som jag förklarat i denna tidningen tidigare med väl dokumenterad fakta, Frilagt 200131. Sedan så har sommarperioden bara börjat där nere och vi vet ännu inte om/när en ny torka slår till där. https://www.sciencenews.org/article/australia-wildfires-climate-change-carbon-dioxide-ocean-algae, https://eos.org/research-spotlights/australias-most-extreme-bushfire-season-statistically-speaking.

Om IPCC och RCP8.5. Att värsta scenariot RCP8.5 inte kommer att infrias gör inte situationen desto mindre allvarlig. Ernst påstår också att vi har haft mindre extremväder. Märkligt, IPCC säger tvärt om. Var har Ernst läst detta måntro? På klimatförnekar-sajter naturligtvis. För om man verkligen läser IPCC så ser man följande: “The frequency and intensity of hot extremes have increased and those of cold extremes have decreased on the global scale from 1950”. “The evidence for human influence on recent climate change has strengthened progressively from the IPCC second assessment report [in 1995] to the AR5 [in 2013-14] and is even stronger in this assessment, including for regional scales and for extremes”.

Tillbaka till växter och koldioxid. Ernst sprider fortfarande lögnen att hög halt av koldioxid är bra för växtligheten och grunden för att vi har på vissa ställen en grönare natur. Jag motbevisade det tidigare i inlägget: Frilagt 200227. Citat från Stanford University: “After observing plants grown in California over 16 years, under altered CO2, nitrogen, temperature and water levels, researchers concluded that only higher nitrogen levels increased plant growth, while higher temperatures hindered the plants”.

Sedan måste Ernst Herslow förstå att tekniken att odla har förädlats sedan 1950-talet. Att tro att jordbrukstekniken stått stilla i över 60 år visar om igen att Ernst inte vet vad han pratar om. Klart att teknik, gödsel, bevattning har förädlats och att det förbättrat produktionen och gjort områden grönare. Att koldioxiden ensamt ska ha med ökad skörd och grönare områden att göra är okunnigt att påstå. 
Sedan att Ernst återigen missar poängen med att haven blir surare av en ökad halt av koldioxid i luften spelar tydligen ingen roll. Något som också IPCC och dess många referenser berättar. Men eftersom Ernst inte vill läsa IPCC så litar han blint på klimatförnekare och andra okunniga återberättare. https://www.ipcc.ch/srocc/chapter/chapter-5/, https://news-oceanacidification-icc.org/2018/10/08/ocean-acidification-in-the-ipcc-special-report-global-warming-of-1-5c/.

Jag kan fortsätta att belysa hans okunniga åsikter hela dagen, men inlägget hade blivit flera sidor långt. Men det som är skrämmande med detta är inte hans aggressiva ton eller hans ovilja att ta åt sig fakta. Det som skrämmer mig som kommuninvånare är att han representerar ett parti vars enda politiska gärning har varit att sänka arvodena till politikerna i kommunen. (FV) är ett litet missnöjesparti som verkar på kommunal nivå och skämmer ut sig med åsikter om vetenskap som de helt uppenbart inte begriper sig på.
I stället för att koncentrera sig på alla de utmaningar som Hässleholms kommun står inför idag och i framtiden så håller (FV) och Ernst fortfarande på att tramsa om klimatförnekelse och okunniga åsikter om väder och vind. Det är dags att ta situationen på allvar nu! Det är dags att växa upp och ta ert ansvar och föra en politik som inte bara är symbolisk utan också bidrar till att Hässleholm blir en attraktiv kommun.

Ulf Nilsson, Medborgare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se