Gruppen-3a-328x120

Fullspäckat program under adventshelgen

Fullspäckat program under adventshelgen

Första advent innebär julskyltning i Hässleholm, med gran på stortorget och ljus som lyser upp i vintermörkret.

Julskyltning med konstutställning, försäljning, vacker sång och dans kring granen. Det är bara ett axplock av allt som Hässleholm har att bjuda på under adventshelgen.

Redan på lördagsförmiddagen klockan 10.30 blir det vernissage i före detta Hemtexlokalerna i Gallerian. 25 medlemmar i Hässleholms konstförening visar upp sina verk, samtidigt som det bjuds på glögg och pepparkakor.

– Vi har lyckats synas mycket sista åren, säger Kerstin Ek Svantesson som är vice ordförande i föreningen. Det är tack vare vårt samarbete med Hesslecity. Vi hoppas att besökarna nu ska tycka det är trivsamt här i utställningslokalen – och kanske handla lite julklappar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Margaretha Persson, Arne Forsell och Kerstin Ek Svantesson är några av utställarna i Gallerian.
Ett tuvat höstmotiv signerat Anna-Stina Purk.

Längre fram i december kommer utställningen att kompletteras med en julbasar. Det kommer att vara öppet i lokalen på fredagar, lördagar och söndagar.

Konstföreningen har fått låna lokalen av fastighetsägaren ett tag framöver och räknar med att kunna byta konstverken efter jul och även hålla öppet i januari.

På söndag är det dags för julskyltning i Hässleholm. Ett 40-tal aktörer kommer att vara i farten under dagen i stans centrum.

Klockan 11 inleds programmet på Stortorget med att Ljungdala toner uppträder. Det är en av Svenska kyrkans barnkörer. Därefter blir det underhållning, sång och spex med Vanessa Sundblad och Anna Renud.

Mixess, som består av Malin Fredriksson, Mia Marjasdotter, Jessica Borg och Lotta Alfredsson bjuder på skönsång. Samtidigt pågår gårdsförsäljning med närproducerade produkter på Stortorget. Dansstudio 14 anordnar dansuppvisning. Frilagt och Gruppen för oberoende press kommer att vara på plats.

Ung företagsamhet finns i 115 länder med syftet att utbilda en ny generation entreprenörer. Under första adventshelgen i Hässleholm är det ett antal Uf-företagare som visar upp sina produkter, bland andra Pontus Bertilsson, Alexander Rantzow, Vincent Ohlsson och Maja Hörgerud. De saluför tändblock som de tillverkat av hyvelspån och ljusstumpar, som underlättar för den som vill tända en värmande brasa.

För barnen finns möjlighet att julpyssla inne i Gallerian. Där blir det också pianokonsert med Kulturskolan. Hässleholms allmänna idrottssällskap (HAIS) kommer att skicka ut tomtar som joggar ute på stan.

– Vi, jag och min kollega Ia Björklund, har en känsla av att det blir mycket större i år än det varit tidigare, säger en förhoppningsfull Johan Jönsson från Hesslecity.

Text och foto: Urban Önell

Granen på Stortorget har fått ljus och stjärna i toppen och julstugorna är på plats inför julskyltningen i Hässleholm
25 lokala konstnärer visar sina verk i före detta Hemtex i Gallerian, med Hässleholms konstförening som arrangör, i samverkan med Hesslecity och fastighetsägaren.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se