torsjö live vers2

Vaccinpass på kommunens evenemang oavsett besöksantal

Vaccinpass på kommunens evenemang oavsett besöksantal

Snart krävs vaccinpass för att delta i evenemang i kulturhuset. Foto: Lotta Persson

Från och med den 1 december krävs vaccinbevis för att delta i kultur- och fritidsarrangemang där Hässleholms kommun står som arrangör, oavsett besöksantal. Det berättar kommunen i ett pressmeddelande på fredagen.

Enligt Folkhälsomyndigheten gäller vaccinpass från den 1 december vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare, såvida inte arrangören vidtar andra åtgärder för att begränsa antalet personer utifrån lokalens storlek.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Då det alltid är svårt att i förväg veta hur många biljetter som kommer att säljas, och då till exempel våra salonger rymmer mer än 100 personer, har vi valt att covidpass ska gälla på alla evenemang. Detta för att säkerställa att våra besökare ska veta vad som gäller och känna sig trygga redan när dom köper sin biljett, förklarar kultur- och fritidschef Anders Rosengren i pressmeddelandet.

Kultur- och fritidsförvaltningens chef Anders Rosengren förklarar att det är svårt att veta i förväg hur många biljetter som ska säljas. Därför krävs vaccinpass oavsett besöksantal. Foto: Lotta Persson

I övrigt följer kommunen Folkhälsomyndighetens och regeringens riktlinjer, vilket innebär att varken antikroppstest eller negativt covidtest gäller. Däremot godkänns intyg från personer som av medicinska skäl inte har möjlighet att vaccinera sig. En motsägelse kan tyckas, om syftet är att motverka smittspridning.

– Jag har själv reagerat på det, säger Anders Rosengren.

Han konstaterar dock att det är Folkhälsomyndighetens besked.

– Man kan inte kräva vaccinpass av den som inte kan vaccinera sig, säger han.

Han berättar att länsstyrelsen håller på att titta på hur de nya riktlinjerna ska efterlevas. Besked därifrån väntas i början av nästa vecka.

– Om länsstyrelsen reviderar något eller Folkhälsomyndigheten ändrar sina riktlinjer följer vi det, säger Anders Rosengren.

Kultur- och fritidsförvaltningen väljer att gå ut med informationen redan nu för att den som köpt biljett ska veta vad som gäller.

Biljetter som köpts till kultur- och fritidsförvaltningens arrangemang före Folkhälsomyndighetens och regeringens beslut återköps om så önskas.

– Så gör vi för våra arrangemang. Annars kan det bli en bestraffning som inte är schysst. Vi rekommenderar också våra externa arrangörer att återköpa biljetter, säger Anders Rosengren.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se