torsjö live vers2

Första svenska fallet av omikron i Skåne – Krismöte i Hässleholm

Första svenska fallet av omikron i Skåne – Krismöte i Hässleholm

Den nya varianten av covid-19, som tros kunna runda immunförsvaret, har konstaterats i Skåne. Izabella Wettermyr, biomedicinsk analytiker, förbereder prover med frågeställningar om covid-19. Foto: Region Skåne, Liselotte Österlind

Det första svenska fallet av den nya varianten av covidviruset har bekräftats i Region Skåne. Paienten har nyligen vistats i södra Afrika där varianten, som fått namnet omikron, först upptäcktes. Det berättar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande på måndagskvällen. Hässleholms kommuns krisledningsgrupp sammankallades också tidigare på måndagen på grund av den förvärrade pandemisituationen.

Provet där omikron konstaterades på måndagen togs för en dryg vecka sedan. Patienten hade kort tid dessförinnan kommit hem från en resa till Sydafrika där de flesta fallen av varianten sekvenserats.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Det här fallet upptäcktes i vår vanliga övervakning av virusvarianter, säger Eva Melander, smittskyddsläkare I Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Två misstänkta fall rapporteras också från Jönköping, enligt Dagens Nyheter.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap, säger Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndighetens pressmeddelande.

WHO:s experter klassade i fredags virusvarianten som “oroande variant” och gav den namnet omikron. Enligt expertgruppen har omikron ett stort antal mutationer jämfört med tidigare varianter av viruset. Preliminära data visar att den är betydligt smittsammare och dessutom tar sig förbi immunförsvaret och även vaccinet.

Nyhetsrapporteringen var i helgen intensiv i hela världen, börserna rasade och WHO manade till lugn, men många länder stoppade inresor från södra Afrika, vilket även EU-kommissionen rekommenderade. Samtidigt hittades nya fall i allt fler länder.

Sverige har ännu inte stoppat inresor från södra Afrika. Sedan tidigare råder dock inreseförbud förutom för svenska medborgare och andra personer med särskilda skäl. Skärpta rekommendationer om testning och hemmavistelse för resenärer från södra Afrika gäller också sedan i fredags. Alla som reser in från de berörda länderna ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige. De ska ta ett nytt test efter fem dagar och stanna hemma i minst sju dagar efter ankomsten.

Övervakningen har intensifierats och för närvarande sekvenseras alla positiva prover efter utlandsresa och ungefär 40 procent av alla positiva prover.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Hässleholms kommunstyrelseordförande Lars Johnsson (M) berättade vid måndagens kommunfullmäktige att krisledningsgruppen för covid-19 åter kallats in.

– Med anledning av att pandemin åter synes förvärras samlas krisledningsgruppen idag. Kommunstyrelsens arbetsutskott får återkoppling imorgon, sa han.

Skåne hade i förra veckan den högsta smittspridningen i Sverige.Enligt Region Skåne ökade antalet bekräftade fall för sjätte veckan i rad. Antalet nya fall räknat som rullande sjudagarsmedel var torsdagen den 25 november 167. På måndagen rapporterades 318 nya fall. I Hässleholm minskade dock antalet fall vecka 46 och var då 21 jämfört med 27 veckan dessförinnan.

Den ökade smittspridningen i andra länder i Europa bidrog också till att Folkhälsomyndigheten beslöt att från och med 22 november åter rekommendera att alla som får symptom ska testa sig, även vaccinerade. Enda undantaget är personer som haft covid-19 de senaste sex månaderna.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se