torsjö live vers2

Fler vindkraftverk ger bättre effektbalans

Fler vindkraftverk ger bättre effektbalans

INSÄNDARE. Det diskuteras livligt om kärnkraftens vara eller inte vara och om vindkraftens “förorenande” effekter. Många av inläggen är enbart känslomässiga infall och utan någon substans så jag ska nu försöka ge lite klarhet i saken.

Ringhals är stängt. Det är dags att gå vidare nu och sluta gnälla om hur oansvarigt det är av riksdagen att ta detta beslut; (källa: Energiöverenskommelsen 2016 som bl a innebar att man accepterade utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader, det vill säga utan statliga subventioner.)

Så om ni alla vill bygga ny kärnkraft så får ni det, bara bygg! Vad är problemet?

Men låt oss fundera lite på detta. Det kommer att ta ca 8-10 år att bygga om det går som planerat, baserat på kraftverken som nu byggs i Europa.

Så min fråga är då, vad ska vi göra under tiden det byggs?

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ja om man får tro Folkets Väl och SD så kommer de att gnälla under hela denna tiden att elen är för dyr och att ingen, inklusive de själva, gör något åt saken.

Men jag kan ge er en fingervisning om framtiden.

Fler och fler kommer att skaffa solceller som gör att deras elkostnad halveras under ett år.

Fler vindkraftverk kommer att byggas i kommuner som är framtidsinriktade och som månar som sin befolkning. Vi kommer att se hur flera tekniker för energilagring kommer att införas, likt vårt härliga grannland Danmark som ligger lång framme i den tekniken.

Så när kärnkraftverket väl är byggt så kommer det att vara så dyrt att driva att vi kunder kommer att betala hutlöst för varje kW. Och om ni inte tror mig, läs hur mycket de brittiska elkunderna kommer att få betala för elen från Hinkley Point C, där staten tvingas subventionera nästan 50% av kostnaderna. Inklusive elen.

Så nä, hade politikerna i denna kommunen haft någon som helst politisk vilja att måna om sin befolkning så hade de genast tillåtit fler vindkraftverk att byggas så att effektbalansen hade blivit bättre, istället för att drömma om ett nytt kärnkraftverk som om de har tur blir klart i tid och om det riktigt har tur kommer att klara budgeten. Märk väl att brunhögern i detta land vill subventionera bygget av kraftverket med skattepengar, inklusive försäkringen och avfallet. Och vi har sett förr hur det har gått när högern bygger/spelar med våra pengar. Och eftersom vi i Sverige inte ens kan bygga ett modernt sjukhus inom budget och tid så ska vi inte hoppas för mycket.

Och om kommunen inte vill tillåta att vindkraftverk byggs, ja då tycker de faktiskt att vi medborgare förtjänar höga elkostnader.

Till sist alla ni som hojtar över elen: Vi har effektbrist i detta land och inte elbrist!

Om ni inte vet skillnaden, gå en kurs!

Ulf Nilsson, Medborgare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se