torsjö live vers2

Krismötet om pandemin flyttat till torsdag

Krismötet om pandemin flyttat till torsdag

Hässleholms kommuns krisledningsgrupp har skjutit upp sitt möte om spridningen av covid-19 till på torsdag. Orsaken är att Folkhälsomyndigheten då väntas komma med nya direktiv om smittskyddsåtgärder.

Kommunen har inte fått någon information från andra myndigheter om den nya och sannolikt smittsammare virusvarianten omikron eller var det bekräftade fallet i Skåne finns. Klart är att den smittade personen är vaccinerad.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson berättade om krisledningsgruppens möte i inledningen av kommunfullmäktiges heldagssammanträde på måndagen. Han sa dock fel dag, det skulle inte ha hållits på måndagen utan på tisdagen och direkt därefter skulle kommunalråden ha fått information. Nu blir det istället krisledningsgrupp på torsdag klockan 16 och därefter blir det möte med kommunalråden som också fungerar som krisledningsnämnd.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommundirektör Bengt-Arne Persson leder krisledningsgruppen. I gruppen ingår även säkerhetschef, kommunikationschef och berörda förvaltningschefer.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att återkomma med förslag på restriktioner som kan användas om smittspridningen ökar kraftigt i vinter. Dessa kommer att presenteras vid en presskonferens klockan 14.

Lars Johnsson tycker att det hade varit bra att veta om den nya virusvarianten finns i kommunen.

– Det hade varit en fördel naturligtvis, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Urban Önell

Men liksom i början av pandemin är Region Skåne ytterst knapphändiga med information. Under tisdagen rapporterade Radio P4 Malmöhus att det bekräftade fallet är en vaccinerad person. WHO:s expertgrupp med flera forskare har också uttryckt oro just för att omikron verkar kunna ta sig förbi immunförsvaret och därmed även vaccinet.

– Vi följer löpande statistiken. Just nu är det ganska lugnt i vår kommun och det är andra som är mer drabbade, men det verkar gå i vågor och är fullständigt omöjligt att förutse, säger Lars Johnsson.

Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne ökade antalet registrerade fall av covid-19 kraftigt i Skåne under förra veckan. Samtidigt fördubblades provtagningen med de nya reglerna om att även vaccinerade ska testa sig vid symptom. Andelen positiva fall i provtagningen ligger dock på ungefär samma nivå som de senaste veckorna.

– Bedömningen är att vi har en ökning i samhället. Storleken på ökningen är däremot svår att uppskatta just nu med anledning av de nya provtagningsreglerna. Bland barn i låg-och mellanstadieålder ses en ökning både av antalet och andelen fall bland de provtagna. Däremot ser vi fortsatt få personer med covid-19 i gruppen 80 år och äldre och fortsatt få på särskilt boende, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Antalet nya fall per dag i Skåne, redovisade som rullande sjudagarsmedel, var på tisdagen 281, en rejäl ökning från torsdagens 167. 53 personer vårdades på sjukhus, varav sex i intensivvård.

I Hässleholms kommun bekräftades 30 nya fall under vecka 47, jämfört med 21 under vecka 46. I relation till antal invånare ligger Hässleholm fortfarande under snittet för Skåne som var 137 nya fall per 100 000 invånare. Hässleholm hade 57 nya fall per 100 000 invånare under vecka 47. Åtta kommuner hade över 150 fall per 100 000 invånare.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se