torsjö live

Lars Johnsson på väg mot riksdagen

Lars Johnsson på väg mot riksdagen

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson står på tredje plats på Moderaternas nomineringslista för norra och östra Skåne.

Hässleholms kommunstyrelseordförande Lars Johnsson har god chans att komma in i riksdagen för Moderaterna. Vid partiets nomineringsstämma i Malmö i lördags kom han på tredje plats på riksdagslistan för norra och östra Skåne, direkt efter de två nuvarande riksdagsledamöterna Maria Malmer Stenergard och Hans Wallmark.

Lars Johnsson, 57, från Hästveda, har tidigare aviserat att han avgår från kommunpolitiken i samband med valet 2022 och istället kandiderar till region och riksdag.

Han är beredd att åka till riksdagen om det blir aktuellt och det är alltså inte omöjligt.

– Det tar jag mig an med glädje. Men nu ska väljarna säga sitt först, säger han.

Han konstaterar att han för att komma så högt på riksdagslistan behöver ett stort förtroende från partiet.

– Jag kom ganska högt i provvalet, sedan röstade ombuden och för mig var resultatet lite överraskande, säger han.

Valkretsen har idag två mandat, men har historiskt oftare haft tre.

– Vi ligger någonstans på marginalen där, konstaterar Lars Johnsson.

Antalet mandat i varje valkrets beror inte bara på valresultatet utan viktas också om beroende på var folk bor under mandatperioden. Skåne norra och östra omfattar ungefär gamla Kristianstads län. Dessutom kan det bli aktuellt att något av toppnamnen blir statsråd om det blir en borgerlig regering efter valet och då behövs en ersättare.

Maria Malmer Stenergard från Åhus är Moderaternas migrationspolitiska talesperson, ordförande i socialförsäkringsutskottet och ledamot i partistyrelsen. Hans Wallmark från Ängelholm har suttit i partistyrelsen i många år och har själv berättat att han var med och formade “de nya moderaterna” tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask.

– Det var fullständigt självklart att de skulle toppa listan, säger Lars Johnsson.

Han berättar att det däremot var sex eller sju kandidater som konkurrerade om tredjeplatsen, bland dem Christer Akej från Hammenhög som tidigare suttit en mandatperiod i riksdagen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se