logga-ligg-tjock

Öppning av snötyngda hallar under tisdagen

Öppning av snötyngda hallar under tisdagen

Imorgon, tisdag, öppnar troligen de flesta av de tio återstående kommunala anläggningar som stängdes den 3 december på grund av risk att taken skulle rasa in av de stora snömängderna. Tekniska förvaltningens mätningar och beräkningar visar att taken håller, trots att det kom mer snö i fredags och lördags.

De aktuella byggnaderna stängdes med omedelbar verkan eftersom den första bedömningen var att det fanns en risk, om än låg, att taken inte skulle klara den tunga snön. Ambitionen var först att alla tak skulle skottas rena, men det visade sig att flera saknade fästpunkter för säkerhetslinor. Det var också svårt att få tag i entreprenörer som kunde hjälpa till med andra lösningar.

Sösdala sim- och sporthall är en av de anläggningar som varit helt stängda på grund av snön. Foto: Lotta Persson

Fastighetschef Marcus Dalén berättar att förra veckans undersökningar av snötyngden har kompletterats efter helgens snöfall. Enligt beräkningar från en konsult i förra veckan klarar de äldre taken, från 1970-talet cirka 75 kilo per kvadratmeter. Tio cm snö beräknas väga 16,5 kilo.

– Det är lite tyngre idag, snön i helgen har påfört cirka åtta kilo per kvadratmeter, säger Marcus Dalén.

På måndagen skickade han därför ny information till berörda förvaltningschefer på kultur- och fritidsnämnden och barn- och utbildningsnämnden inför deras beslut om eventuell öppning av byggnaderna.

Trots marginalerna anses vissa byggnader riskabla att öppna.

– Någon enstaka kan fortsätta hållas stängd som det ser ut, säger Marcus Dalén.

En av dessa är Vinslövs idrottshall.

– Där kände de att det bågnade i taket, berättar Marcus Dalén.

Han förklarar att tekniska förvaltningen anser att det är säkert att öppna alla anläggningar, så länge det inte tillkommer mer snö eller regn.

– Vi får fortsätta hålla koll på eventuell nederbörd, säger han.

Berit Önell

Uppdatering:
Samtliga idrottshallar öppnade på tisdagseftermiddagen efter att kultur- och fritidsförvaltningen samrått ytterligare med tekniska förvaltningen. Både föreningar och skolor kunde därmed återgå till sina ordinarie verksamheter.

Läs mer:

2021-12-03 Lokaler stängs – snön kan få tak att rasa in

2021-12-09 Kran säkrade snöskottning – alla tak riskbedömda

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se