torsjö live vers2

Niklas Persson ordinarie chef för skolan

Niklas Persson ordinarie chef för skolan

Niklas Persson blir från den 1 januari ny förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholms kommun. Det beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen.

Niklas Persson blir ordinarie barn- och utbildningschef från och med den 1 januari.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Niklas Persson har varit tillförordnad förvaltningschef sedan i augusti då Maria Eneqvist sa upp sig från tjänsten som hon tillträdde den 14 juni och alltså knappt hunnit börja.

Kommunen har inte haft tur med sina skolchefer de senaste åren. Våren 2019 fick Eva Andersson sparken för att hon sa att hon inte kunde följa lagen om hon skulle hålla budgeten. Försöken att rekrytera en extern efterträdare slutade i oenighet och biträdande förvaltningschefen Rolf Bengtsson fick gå in på ett tvåårigt förordnande som avslutades i somras då han gick i pension. Niklas Persson har varit biträdande förvaltningschef sedan företrädaren Rolf Bengtsson blev förvaltningschef. Persson sökte tjänsten även när den annonserades ut i våras men blev då utkonkurrerad av Eneqvist.

Nu har han provat på tjänsten en termin och får fortsatt förtroende.

– Att en tredje gång gå ut externt och söka hade inte gett oss en bättre kandidat. Niklas Persson har alla de kvalifikationer som krävs och är en erfaren ledare. Han kan kommunen och känner verksamheten väl. Niklas har under tiden som tillförordnad förvaltningschef visat prov på den helhetssyn och strategiska förmåga som behövs för att utveckla verksamheten och klara den tuffa ekonomiska utmaning som finns inom förvaltningen, säger kommundirektör Bengt-Arne Persson i ett pressmeddelande.

Niklas Persson har arbetat inom kommunens barn- och utbildningsverksamhet sedan 2005, förutom i rollen som biträdande förvaltningschef även som lärare, rektor och verksamhetschef. Han har också själv gått både i grundskola och gymnasium i kommunen.

– Självklart känns det väldigt bra att få fortsätta det arbete som förvaltningen påbörjat under hösten. Att hitta utmaningar är inte svårt. Samtidigt är det väldigt stimulerande att få vara en del av och att få leda arbetet med att förbättra Hässleholm som skolkommun och skapa de bästa förutsättningarna för våra barn, elever och personal, säger Niklas Persson i pressmeddelandet.

Även politikerna i barn- och utbildningsnämnden förklarade vid torsdagens presskonferens att de är nöjda med beslutet.

– Vi tycker att det är jättetrevligt med en egen skolad förvaltningschef. Det är jättepositivt när en chef varit med i verksamheten på så många olika sätt, säger Monica Ero (S).

Samtliga fackliga organisationer ställde sig bakom tillsättningen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se