torsjö live vers2

Covidsmittan ökar i Hässleholm – nya restriktioner på torsdag

Covidsmittan ökar i Hässleholm – nya restriktioner på torsdag

Covidsmittan ökade kraftigt i Hässleholm under förra veckan, men i förhållande till folkmängd ändå mindre än snittet i Skåne. Skåne har nu 150 bekräftade fall av den nya och mer smittsamma varianten omikron som smittat många vaccinerade. På lillejulafton börjar nya smittskyddsåtgärder gälla med bland annat krav på sittande publik vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med mer än 20 deltagare, oavsett vaccinationspass.

86 nya fall av covid-19 bekräftades i Hässleholms kommun under förra veckan, enligt Region Skånes lägesbild, jämfört med 58 veckan dessförinnan. I hela Skåne ökade antalet nya fall från 3 129 till 4 384.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I förhållande till folkmängd var Hässleholms smittspridning 165 nya fall per 100 000 invånare. Snittet för Skåne var 323 per 100 000 invånare. Värst var det i Staffanstorp med 544 fall per 100 000 invånare.

Antalet nya fall, räknat som sjudagarsmedel var hela 660 under vecka 50. 97 personer vårdades på sjukhus med konstaterad covid-19, varav tio i intensivvård.

Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne ökade antalet nya fall med drygt 40 procent under förra veckan, räknat på 4 480 nya fall.

Omikron fortsätter att öka, i Skåne från 25 till 150 nya fall under vecka 49.

– Vi har en ökad samhällssmittspridning och omikron bedöms vara en del i den. Det leder till en ökad belastning på sjukvården och det ser mer eller mindre likadant ut i övriga landet, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

Enligt Region Skåne visar statistiken nu att ovaccinerade löper tio gånger större risk att behöva sjukhusvård om de smittas av covid-19. Antalet konstaterade fall per 100 000 invånare bland ovaccinerade har varit minst dubbelt så hög som bland vaccinerade med minst två doser.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade de nya smittskyddsåtgärderna vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen. Anledningen till förändringarna, som delvis går längre än de tidigare aviserade stegen, är den ökande smittspridningen och belastningen på sjukvården.

En mer omfattande användning av vaccinpass fanns inte med bland de nya åtgärderna. Anledningen är att som det ser ut idag verkar två doser vaccin inte stoppa smittspridningen. Statsminister Magdalena Andersson (S) förklarade att vaccinpass kan bli aktuellt i fler verksamheter när fler svenskar fått den tredje vaccinationsdosen och mer kunskap finns om omikron.

Nya scenarier om ökad smittspridning de närmaste veckorna presenterades, med utgångspunkt från tre olika nivåer för vaccinens effekt på omikron. I samtliga fall antas att omikron är 25 procent mer smittsam än delta. Omikron väntas då dominera inom 30 dagar. I värsta fall, om vaccineffekten är 40 procent, beräknas 15 000 nya fall per dag i mitten på januari.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Från och med den 23 december uppmanas alla som kan att jobba hemifrån. Alla uppmanas undvika miljöer med trängsel. Utan vaccinationspass blir gränsen för antalet deltagare vid tillställningar och sammankomster utan sittplats åtta, förutom vid religiösa sammankomster. För restauranger blir det sittande servering och en meters avstånd mellan sällskap. Detta gäller även nattklubbar. Någon dans blir det alltså inte.

På mässor och handelsplatser inomhus ska det finnas minst tio kvadratmeter per person. Detsamma gäller kultur- och fritidsverksamheter inomhus, exempelvis museer, konsthallar och gym. Verksamheter för barn och ungdomar födda 2002 och senare undantas. En avrådan från läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som inte annars träffas gäller 23 december – 16 januari. Enstaka matcher och tävlingar kan genomföras.

Sammankomster och tillställningar med mer än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis och en meters avstånd mellan sällskap på max åtta personer.

Från och med den 24 december krävs platsbokning på vissa tåg- och bussresor. Då införs också ett tak på 50 personer när lokaler hyrs för privata sammankomster. Folkhälsomyndigheten har också gjort en hemställan hos regeringen om krav på smittskyddsåtgärder i långväga kollektivtrafik och negativt covidtest för inresa till Sverige.

Regeringen kommer imorgon att besluta om att endast personal som är nödvändig för verksamheten ska befinna sig i statliga myndigheters lokaler från den 31 januari.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se