logga-ligg-tjock

Slut med ål på julbordet?

Slut med ål på julbordet?

INSÄNDARE. Nu är de flesta julborden över på våra restauranger och på flera av dem har det funnits rökt ål som en av delikatesserna. Kanske var det sista tillfället på ett tag att få tillgång till ål på julbordet. Framtiden för det svenska ålfisket är hotad. Eu-direktiv gör det svårt att bedriva ålfiske utmed den svenska kusten.

EU borde ta hänsyn till att svenskt ålfiske bedrivs på ett ansvarsfullt sätt istället för att komma med direktiv som kan innebära ett totalstopp. Det finns andra åtgärder som känns angelägnare att sätta in. Det kan vara att förhindra det rovfiske som förkommer utmed Englands och Frankrikes kuster. I Sverige bör kraftverkens roll uppmärksammas mera.  Det är en stor mängd ålar som på sin vandring mot havet inte klarar av att passera kraftverkshinder. Med rätt åtgärder från EU och regeringar borde det finnas förutsättningar för att även kommande generationer skall kunna  njuta av ål på julborden.

Lars-Ivar Ericson, C

Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se