torsjö live vers2

Olika syn på ”livets gas”

Olika syn på ”livets gas”

INSÄNDARE. Ronny Larsson raljerar med att påstå min politiska korrekthet och det står ju utom allt tvivel att han måste ”älska” avgaser som innehåller bland annat (som han påstår) ”livets gas”. Men det man älskar bör avnjutas i måttliga mängder, annars finns risk att kärleken tar slut. Då kärleken till (CO2-halten) stannar i atmosfären i hundratals år och ännu längre i haven, gäller det för Ronny Larsson att bli riktigt gammal, så han får njuta fullt ut av en varmare atmosfär och ett varmare hav. 
För 2-5 miljarder år sedan var det det 2-3 grader varmare och havsnivån 10-20 meter högre än nu. Under 500 000 år, antagligen mer, varierade CO2-halten, men inom betydligt lägre intervall, ca 180-300 ppm. De senaste 800 000 åren har CO2-halten stannat under 280 ppm, men har nu ökat till en bit över 400. Allt enligt WMO (världsmeteorologiorganisationen), men för Ronny Larsson är dessa fakta enbart fake news. När vattnet stiger om hundra år, behöver han inte vara orolig, det når ändå inte Sösdala, där han bor. Däremot kommer åtskilliga metropoler världen över att dränkas.
Vad som bekymrar mig lika mycket som temperaturhöjningen i atmosfären, är den ökade temperaturen och surheten i havet, som gör att korallerna dör och övrigt liv begränsas. Men det är inga fakta som Ronny Larsson bryr sig om, han lever sitt ”politiskt korrekta” liv som han alltid gjort. Vad vetenskapen säger är inget han bryr sig om, endast vad ”amatörvetenskaparna” förmedlar är intressant att ta till sig. Som jag ser det kommer mänsklighetens överlevnad långsiktigt att bero på om någon pandemi slår till och reducerar vårt antal till cirka 1-1,5 miljard individer. Kanske är den här redan nu, vem vet?
Jag har givit upp hoppet att få veta (trots upprepade gånger ha ställt frågan till Ronny Larsson) vid vilket invånarantal ett land inte behöver bry sig om någon CO2-emission. Eftersom han avslutat debatten med undertecknad, lär jag och läsarna fortfarande sväva i ovisshet om svaret. Jag får ändå önska honom och läsarna ett Gott Nytt Debattår!


Lars Nord, Hässleholm

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se