torsjö live vers2

Sannolikt omikron i kommunens hemtjänst

Sannolikt omikron i kommunens hemtjänst

Personalen i hemtjänsten i Hässleholm har åter utökad skyddsutrustning med visir vid patientnära omvårdnad. Foto: Niklas Laurin/Region Skåne

Den pågående spridningen av covid-19 inom hemtjänsten i Hässleholms kommun orsakas sannolikt av den mer smittsamma varianten omikron. Det beskedet fick Birgitta Ljungbeck, kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska, på måndagen av Region Skånes vårdhygienenhet.

– De sa att det är nästan uteslutande omikron som härjar nu. Det är väl därför det blivit mer smittspridning den sista veckan, säger hon.

Enligt Folkhälsomyndighetens preliminära statistik dominerade omikron i Skåne redan vecka 51. Då var 51 procent av covidfallen i Skåne omikron, vilket var högst andel bland de sju regioner som ingick i den första undersökningen. Förekomsten har tagits fram med typnings-pcr som ger snabbare resultat än regionens sekvensering. Dock lär förekomsten ha ökat betydligt under de två veckor som gått. Alla bekräftade covidfall typas inte heller, i Skåne var det 54 procent vecka 51.

Covidsmitta är den senaste veckan konstaterad inom två hemtjänstområden i Tyringe samt områdena Hässleholm Väster 2 och Hässleholm Öster. Även äldreboendet Björkhaga i Sösdala har smittspårning på en avdelning sedan en av de anställd testats positivt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På Tyringe Nord bekräftades smittan hos tre i personalen i början på förra veckan. En omfattande smittspårning inleddes, men ingen av de drygt 20 vårdtagarna testade positivt, dock tillkom ytterligare en anställd.

Nu har även hemtjänstområdet Tyringe Syd drabbats. En vårdtagare och en i personalen har hittills testat positivt, men alla måndagens snabbtest var ännu inte klara när Frilagt talade med Birgitta Ljungbeck. Tre anställda har istället lämnat pcr-prov eftersom de har symptom och dessa tar någon dag att få svar på. Samtliga ska också göra ett nytt snabbtest på fredag. Rutinen är annars att första testet tas så snabbt som möjligt och det andra fem dagar senare eftersom det vid första tillfället kan ha gått för kort tid efter smittotillfället för att testet ska ge utslag.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun

– Först testas de som träffat den smittade arbetstagaren 48 timmar före det positiva testet. Om någon är positiv där utökas smittspårningen troligen till hela personalgruppen, efter samråd med Vårdhygien Skåne, förklarar Birgitta Ljungbeck.

Hon uppskattar att ett tiotal personer i personalen testas i första vändan. Alla vårdtagare som den smittade träffat tog också pcr-test på måndagen.

På Väster har en i personalen testat positivt och smittspårning pågår.

På Öster fanns sent på måndagseftermiddagen tre i personalen som testat positivt plus tre med symptom som väntade svar på pcr-test. Elva i personalen hade fått negativt testsvar. Nio vårdtagare provtogs också på måndagen och väntar svar under tisdagen eller onsdagen.

Östers vikarierande enhetschef Maria Gounta Larsson berättar att området haft barriärvård hos alla vårdtagare sedan i torsdags då det första fallet konstaterades.

Birgitta Ljungbeck har också beslutat att höja nivån på skyddsutrustningen inom alla de berörda hemtjänstområdena. Det innebär att både munskydd och visir ska användas vid all patientnära omvårdnad, inte enbart munskydd som varit rutinen när pandemin legat på en lugnare nivå, förutom vid misstänkt eller konstaterad smitta då full skyddsutrustning alltid används. Vid konstaterad smitta används inte vanliga munskydd utan andningsskydd klass FFP2 eller FFP3 som skyddar användaren bättre.

Berit Önell

Läs mer:

2021-12-28 Stor smittspårning i hemtjänsten

2021-12-30 17 vårdtagare testade negativt

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se