torsjö live vers2

Rotary vill rädda bryggan – men korta den

Rotary vill rädda bryggan – men korta den

Bryggan måste nu kortas. Men ritningarna visar en 220 meter lång och tre meter bred brygga på pålar, två meter över vattenytan. Längst ut finns en bredare plattform och i mitten en mötesplats med bord och bänkar.

Det kan bli en lång brygga i Finjasjön trots allt, men den blir troligen 50 meter kortare. Efter att Björkvikens villaförening drog sig ur projektet, främst på grund av stigande timmerpriser, har Hässleholms Rotaryklubb erbjudit sig att rädda projektet. Men nu står det klart att en 220 meter lång brygga skulle kosta 6,4 miljoner kronor och det blir för dyrt även för Rotary. Det berättar den blivande Rotarypresidenten Sven-Inge Svensson, som tidigare förgäves förespråkade en ny brygga i Björkviken i sin roll som kommunens miljöchef, i ett mejl till kommunen.

Initiativet innebar från början att Björkvikens villaförening skulle förverkliga bryggan med hjälp av sponsorer, som kunde bekosta plankor eller andra delar och få sitt namn ingraverat på dem. Sedan skulle föreningen skänka bryggan till kommunen som skulle stå för drift och underhåll.

Ritningarna visar en 220 meter lång, tre meter bred och fast brygga på pålar två meter över vattenytan. Miljökontoret bedömde 2017 att den gamla bryggans konstuktion som en flytbrygga förvärrade problemen med algblomning, bakterier och fågelträck eftersom vattnet inte kunde cirkulera under den. Bryggan togs därför bort. Året därpå var 2,5 miljoner kronor avsatta i budgeten, men då ansåg fritidsnämndens arbetsutskott att vattenkvaliteten var för dålig för att det skulle vara värt att satsa de pengarna på en brygga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Villaföreningens föreslagna långa brygga, efter förebild från Åhusbryggan, uppfyllde alltså kravet på att vattnet ska kunna cirkulera under den. Kommunstyrelsen tackade ja till bryggan den 28 april 2021. Tanken var att den skulle stå klar sommaren 2022.

Men i somras stod det klart att bryggan kommer att bli dyrare än väntat. Dessutom visade det sig problematiskt att låta den gå så långt ut i vattnet eftersom ägarförhållandena utanför de 50 meter som ägs av kommunen var oklara.

I augusti berättade Frilagt att Björkvikens villaägarförening beslutat lägga ner projektet. Kostnaden var huvudorsaken, men även oro för stökiga kvällar vid stranden. Ordföranden Lennart Martinsson, som avgick till följd av beslutet, berättade att den första kalkylen låg på cirka fyra miljoner kronor och att kostnaderna då såg ut att stiga med en knapp miljon.

Åhusbrygggans initiativtagare Bengt Klingheim, som hjälpt Björkvikens villaägarförening med förberedelserna, arkitekten Bo-Inge Gustafsson, Sven-Inge Svensson med flera gav dock inte upp. De har sökt nya finansiärer och Hässleholms Rotaryklubb har engagerat sig.

Sven-Inge Svensson, tidigare miljöchef i Hässleholms kommun och nu blivande Rotarypresident, har klivit in på scenen för att rädda projektet med en brygga i Björkviken. På bilden ledde han en klimatdebatt i kulturhuset. Foto: Urban Önell

Finansieringen är dock fortfarande ett problem. Sven-Inge Svensson frågar i mejlet till kommunen om det skulle gå att teckna ett tioårigt avtal om nyttjanderätt för platsen där Rotary bygger bryggan. I så fall väntas chanserna vara goda att Allmänna Arvsfonden kan ge ett bidrag. Även EU-pengar via Leader Lag PH kan täcka en del av kostnaderna. Där krävs att Rotary behåller ansvaret för bryggan i fem år, minst 40 procent medfinansiering och högst 1,5 miljoner i bidrag. Det innebär att bryggan inte får kosta mer än 3,75 miljoner kronor.

Sven-Inge Svensson skriver: “Det offertförslag vi fått in ligger på ca 6,4 milj för en 220 meter lång brygga, vi ska ta fram en offert för ett alternativ på 170 meter också för att se hur stor skillnaden totalt blir. Det blir så klart en hel del billigare men vi tappar också intäkter”.

Berit Önell

Läs mer:

2021-04-14 Ett första ja till lång badbrygga i Finjasjön

2021-04-30 Bryggan klubbad – beräknas kosta 175 000 per år

2021-08-02 Lång brygga kan försenas och kostar mer än väntat

2021-08-03 Föreningen lägger ner bryggan i Björkviken

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se