torsjö live vers2

Inte enbart fördelar med svenskproducerat kött

Inte enbart fördelar med svenskproducerat kött

INSÄNDARE. När Lars-Ivar Ericson framhåller det närodlade svenska köttets fördelar, glömmer han varifrån det odlade kraftfodret kommer, nämligen Brasilien. Det medför skövling av regnskog och användning av bekämpningsmedel som är förbjudet i Sverige. Visserligen har importen minskat till Sverige under senare år, men den totala importen är stor till EU, 40 miljoner ton.

Av all världens jordbruksmark används 67 procent för produktion av foder till våra husdjur. Den totala markanvändningen är en ödesfråga. Att producera livsmedel via kraftfoder till djuren är dålig ekonomi, då vi får ut endast 10 procent i näringsvärde vid konsumtion. Om vi halverade vår köttkonsumtion, vilket rekommenderas av Livsmedelsverket, skulle vi slippa importera och vår egen produktion skulle då räcka. 
Han framhåller att vegankostens soja och bambuskott har färdats långa vägar, men den soja som vi äter, kommer i huvudsak från USA, så den har inte färdats längre än fodersojan från Brasilien. Bambuskott är för övrigt ingen stor produkt i Sverige. 
Ericson framhåller också den svenska djurhållningen som argument för att köpa svenskproducerat kött, inget fel i det. Uppdrag Granskning (UG) har å andra sidan konstaterat stora brister vid ett flertal gårdar, så Ericson ska inte slå sig för bröstet för att det inte förekommer så mycket antibiotika inom svensk djurhållning. God djurhållning är mer än antibiotika.


Lars Nord, Hässleholm

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se