torsjö live vers2

Kärnkraftens vara eller icke vara

Kärnkraftens vara eller icke vara

INSÄNDARE. I en rad inlägg har vi hört företrädare från politiska partier och medborgare förkunna sin kärnkraftsmelodi. Med felaktiga fakta och okunskap om skillnaden mellan volt och watt har de spridit panik med argument att energin håller på att ta slut och att vi nu har energibrist.

Men jag som bor i kommunen har dock inte haft några strömavbrott. Höga elräkningar, javisst. Men jag har trots allt ström i byggnaden. Så nej Ernst Herslow (FV), vi har ingen energibrist. Vi har nätkapacitetsbrist.

Men i deras argumentation så finns där vissa sanningar. Inte många, men dock någon. Det är korrekt att städer i Skåne har haft svårt att få tillgång till nätkapacitet och att företag har haft svårt att få tillgång till elen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Så lösningen på detta är, enligt SD, M, KD och Ernst Herslow (FV), att bygga mer kärnkraft.

Ok, vi ponerar att staten ska bygga kraftverket eftersom marknaden själva inte är intresserad. (Den slutsatsen drar jag eftersom det faktiskt inte byggs något nytt kärnkraftverk, trots att Energiöverenskommelsen från 2016 förkunnade att man accepterade utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader, det vill säga utan statliga subventioner.)

Det kommer att ta ca 8-10 år att bygga, enligt grov statistik från alla de nya kraftverk som byggs i Europa just nu, Flamanville, Hinkley Point, Olkiluoto för att nämna några.

Vad ska företagen som ansöker om tillstånd göra under tiden detta kraftverk byggs och det fortfarande inte kommer att finnas kapacitet?

Då blir det helt plötsligt tyst i luren.

Ja svaret på det är att de inte kan göra ett dugg åt situationen eftersom högern i detta land vägrar bygga ut vindkraften för att jämna ut kapaciteten. Helt enkelt.

Högern verkar uppenbarligen vilja ha dyr el för då tjänar de pengar, pengar till staten och pengar till energibolagen. För ärligt talat, annars så hade högern tillåtit vindkraftverk ute till havs. De hade påskyndat utbyggnaden av vindkraft även på land.

Och tror ni mig inte, tänk då på att budgeten som M, SD, KD fick igenom för hela 2022 inte innehöll någon sänkning av skatten på el.

Inte en krona mindre. Inte ens en halv procent!

Så för hela 2022 fram tills April, Maj 2023 när nästa budget börjar gälla så får vi behålla denna “höga” skatt. Utan att det byggs ut fler vindkraftverk som kan utjämna kapacitetsbristerna. Brunhögerpolitik i sin vidrigaste form; klaga på problemen men vägra göra något åt det.

Men däremot fick vi en sänkning av skatten på bensin/diesel på 50 öre, vilket kommer att införas i maj i år. Det motsvarar knappt en hundring i månaden för er som kör 2500 mil om året. Grattis.

Det är ju klart, det är ju lättare att skylla problemen på den sittande regeringen än att ta tag i dem. Men då kan man ju undra varför ni vill byta ut den sittande regeringen i så fall?

Ulf Nilsson, Medborgare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se